Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



CAO 2004 voor rijksambtenaren: partijen zetten zich in voor arbeidsongeschikte medewerkers bij RIjk


30 maart 2005

WAO Vandaag hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de bonden voor het overheidspersoneel een onderhandelaarsakkoord bereikt over de verlenging van de CAO voor de rijksambtenaren tot en met het jaar 2004. De looptijd van de nieuwe CAO is van 1 januari 2004 t/m 31 december 2004. In de sector Rijk werken 120.000 ambtenaren.
---

De nieuwe CAO bevat de volgende afspraken:

Er zijn afspraken gemaakt over de rechten en plichten van werkgever en werknemer gedurende de eerste twee jaar van ziekte. Afgesproken is onder meer dat de werkgever verplicht is om werknemers die na ziekteverzuim weer (gedeeltelijk) hersteld zijn verklaard door de bedrijfsarts, maar niet kunnen terugkeren naar de oude werkzaamheden, passend werk aan te bieden. In de periode voorafgaand aan plaatsing in een passende functie is de werkgever ook verplicht werk aan te bieden voor het deel dat de werknemer weer in staat is tot werken. Deze werknemers krijgen 100% loon doorbetaald over de uren waarin zij volgens de bedrijfsarts weer in staat zijn te werken en dat werk aanvaarden. Over het precieze karakter van dat werk beslissen werkgever en werknemer in overleg met de bedrijfsarts. Daarbij staan voor deze werknemers uiteraard alle reguliere instrumenten voor duurzame employability ter beschikking zoals die ook voor niet van ziekteverzuim teruggekeerde werknemers ter beschikking staan. De loondoorbetaling bij ziekte zal 100% over het eerste ziektejaar en 70% over het tweede ziektejaar bedragen. Deze wijziging gaat in per 1 oktober 2005 voor ambtenaren die op of na 1 januari 2004 ziek zijn geworden.

De incidentele verhoging van de eindejaarsuitkering 2003 met 0,4% wordt met ingang van 2004, dus met terugwerkende kracht, structureel herhaald. De eindejaarsuitkering wordt hiermee vanaf 2004 structureel verhoogd van 0,4% tot 0,8%. In verband met de gestegen ziektekostenpremies in 2004 krijgen alle ambtenaren die de reguliere ziektekostentegemoetkoming ontvangen, eveneens met terugwerkende kracht, eenmalig een extra tegemoetkoming van 75 euro netto.

Met betrekking tot de inkomenspositie van minder dan 35% arbeidsongeschikten onder de WIA wordt afgesproken dat ook voor hen zal gelden dat werken wordt beloond en dat - in relatie met de groep van 35% of meer arbeidsongeschikten - meer werken meer wordt beloond.