Lijst Pim Fortuyn


LPF-reactie op spoeddebat PAASAKKOORD

Den Haag, 30/03/2005 - Na het vertek van minister De Graaf als gevolg van het torpederen van de grondwetswijziging voor een gekozen burgemeester hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 een 'Paasakkoord'gesloten om als coalitie te blijven doorregeren.

De coalitiepartijen zijn vlak vóór het paasweekeinde met zijn drieën paaseieren gaan zoeken en zowaar, men heeft er een aantal gevonden. Maar het is te hopen voor de coalitie dat er geen kievitseieren of gier-eieren in de mand zitten.

ik ga concreet in op een aantal punten, genoemd in de brief van de minister-president.


1) De brede agenda bestuurlijke vernieuwing: De brief noemt een lijst met mogelijke onderwerpen die de minister voor Onderzoek naar Bestuurlijke Vernieuwing mag gaan bestuderen. Dat zijn allemaal heel interessante ideeën, we wachten af wat de nieuwe minister ervan maakt. We hopen dat hij daarbij ook wil ingaan op LPF ideeën zoals het samenvoegen van ministeries en provincies, en het invoeren van projectgebonden staatssecretarissen. Daarnaast hopen we dat hij wil nadenken over de positie van de Eerste Kamer, ook in relatie tot de positie van de Raad van State. Ik ben wel benieuwd wát D66 nu denkt dat ze concreet hebben binnengehaald op dit voor deze partij zo belangrijke beleidsterrein. De nieuwe minister mag vooral van alles gaan onderzoeken; maar wat is nu de gemeenschappelijke basis van de drie coalitiepartijen op alle voorstellen die in de brief genoemd worden? Of laat men over twee jaar wéér een D66 minister door de PvdA afserveren? Graag een reactie van de minister-president.


2) De Grondwetswijziging Gekozen Burgemeester: Onbegrijpelijk waarom men hier nu toch aan vasthoudt, terwijl PvdA al heeft aangegeven dat ze zon grondwetswijziging wéér zal torpederen. Wouter Bos heeft deze aanpak een zelfmoordmissie genoemd. De heer Bos weet waarover hij spreekt, want hij is met een vergelijkbare missie bezig in het kader van het vernieuwen van zijn eigen partij. Waarom wordt de LPF variant niet serieus bestudeerd? De direct gekozen burgemeester is mogelijk met kleine aanpassingen in de Kieswet en de Gemeentewet; zonder grondwetswijziging. De direct door de burger gekozen burgemeester wordt door de minister van Binnenlandse Zaken voorgedragen en door de Koningin benoemd. Overigens zal de LPF om de hierboven genoemde reden gewoon inhoudelijke inbreng geven bij de wetsvoorstellen Wet introductie gekozen burgemeester en Wet verkiezing gekozen burgemeester, en wij zullen ook met eigen voorstellen komen, want die gekozen burgemeester moet er wat ons betreft gewoon komen.


3) Het kiesstelsel
Het voorstel om groter gewicht geven aan voorkeurstemmen sluit naadloos aan bij het LPF voorstel van meeste stemmen gelden. Kan de minister-president wat concreter aangeven wat met dit voorstel bedoeld wordt? Of anders kan de heer Dittrich, die toch ook even in de race was voor de nieuwe ministerspost, dit winstpunt wellicht wat concreter maken?


4) Mediabestel
Volgens de staatssecretaris is een doorbraak bereikt met betrekking tot de Publieke Omroep. Die zou nu echt geherdefinieerd worden. Een doorbraak zou de LPF heel graag willen, maar of de staatssecretaris ver genoeg durft te gaan, is de vraag. De omroepverenigingen verliezen weliswaar hun zeggenschap in het bestuur, maar blijven hofleverancier van programmas, krijgen gegarandeerde zendtijd en geld. Is dat een echte doorbraak? Wij moeten het nog maar zien!


5) Onderwijs, kennis en innovatie
Prima dat hier 750 miljoen extra in wordt gestoken. Mevrouw van der Hoeven zal een goed weekend gehad hebben. En zij mag het gaan uitgeven, waarom heeft D66 het ministerie van onderwijs niet geclaimd?

Het is overigens wel opmerkelijk dat we dat geld kennelijk nog kunnen vrijmaken in deze barre tijden. Ten koste van welke andere beleidsterreinen gaat die 250 miljoen die structureel extra wordt uitgetrokken? En waar is het sociale gezicht van D66 en van deze coalitie? Want nergens wordt gesproken over extra gelden die ten goede komen aan de zwakkeren in de samenleving. Blijft er op Prinsjesdag nog wat over voor Volksgezondheid en Sociale Zaken? We zijn het ermee eens dat investeren in de kenniseconomie hard nodig is om Nederland uit het slop te trekken. Kiezen voor VMBO als speerpunt is absoluut noodzakelijk; 60% van de leerlingen gaat hiernaartoe EN het is enorm belangrijk voor de beroepskolom VMBO MBO HBO Bedrijfsleven.

De impuls aan toponderzoek is prima; kies voor speerpunten waarin Nederland wil excelleren, willen de Lissabon-ambities nog enigszins geloofwaardig klinken.
We moeten zéér voorzichtig zijn met het toekennen van middelen aan een kwaliteitsimpuls door het Innovatieplatform. Dit is een onduidelijk gezelschap waarvan zelfs één van de prominente leden al gezegd heeft dat het beter zou zijn om het op te heffen.
De LPF wil graag van de voorzitter van dat platform, premier Balkenende, de toezegging dat bij de begroting 2006 zeer concrete projecten worden genoemd, waaraan het geld wordt uitgegeven. Onder geen beding mag worden toegestaan dat zondermeer geld aan het budget van het Innovatieplatform wordt toegekend, zonder dat we weten in welke potten het verdwijnt. Graag een reactie van de minister-president.

Net als het hele land wachten wij in spanning af wat het Congres van D66
ons zal brengen.