Gemeente Schiedam


Project overbewoning werpt vruchten af

Naar aanleiding van klachten en signalen die vanuit de wijken en via diverse instanties binnenkomen worden iedere maand vijf tot tien panden bezocht in het kader van het project overbewoning. Veel klachten kunnen hierdoor worden weggenomen.

Vorig jaar maakte wethouder Hans Meijer bekend dat hij naar aanleiding van zijn eerste kennismaking met de wijken bijzondere aandacht wil besteden aan overbewoning. Hiervan is sprake als teveel mensen in een woning wonen en daardoor overlast veroorzaken, maar ook kan sprake zijn van andere vormen van overlast waartegen moet worden opgetreden. Bijvoorbeeld wanneer panden worden gebruikt als wietplantages.

Medewerkers van de gemeentelijke afdeling Veiligheid coördineren de acties tegen overbewoning en werken daarbij samen met andere diensten en met de politie. Iedere maand wordt op basis van klachten en signalen met een klein team een aantal woningen bezocht. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar werd daarbij twee keer illegale onderverhuur geconstateerd en beëindigd, twee keer aan brandgevaarlijke situaties een einde gemaakt, een illegale winkel gesloten en iemand die gezocht werd aan de politie overgedragen. Een aantal klachten had betrekking op bewoning van panden door werknemers uit Oost-Europese landen. Meestal is daarbij geen sprake van overtredingen. Maar toch konden in sommige gevallen afspraken worden gemaakt met het uitzendbureau waarvoor deze mensen werken.

De gemeente zal dan ook doorgaan met het project overbewoning. Klachten die betrekking hebben op overbewoning kunnen worden doorgegeven aan het Wijkbeheeroverleg of de bewonersvereniging in uw wijk of rechtstreeks aan de gemeentelijke afdeling Veiligheid, telefoonnummer 2465814.