Gemeente Schiedam


Gemeente, politie en Openbaar Ministerie trekken gezamenlijk op voor een veilig Schiedam

De burgemeester van Schiedam, de districtschef en de officier van justitie presenteren gezamenlijk de in 2004 behaalde resultaten op het gebied van criminaliteitsbestrijding en veiligheid en geven een toelichting op de voor 2005 uitgestippelde activiteiten. Alle activiteiten staan in het teken van een schoon, heel en veilig Schiedam. De activiteiten zijn opgenomen in het Districtsjaarplan van de politie, de nota Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente en het jaarplan van het OM.

Er zijn de afgelopen jaren nieuwe werkwijzen geïntroduceerd. Kernwoorden van deze nieuwe werkwijzen zijn persoonsgericht en integraal. Voorbeelden zijn de veelplegersaanpak, het project huiselijk geweld, de sluitende aanpak van jeugdige criminelen en overlastgevers en de integrale, probleemgerichte aanpak van o.a. fietsendiefstallen. Daarnaast zijn er in de lijn van het kabinetsbeleid concrete prestatieafspraken gemaakt tussen de drie veiligheidspartners. Deze afspraken leiden tot een hogere handhavings-inspanning en tot een betere afstemming in de veiligheidsketen.

In een presentatie geven de drie veiligheidspartners een toelichting op de nieuwe werkwijzen en maken zij de eerste resultaten hiervan bekend. Deze resultaten zijn zonder meer positief. Zo is door de veelplegersaanpak het aantal vermogensdelicten (zoals woninginbraken, diefstal uit en vanaf auto¿s en straatroven) fors afgenomen en zijn er in het kader van de bestrijding van de jeugdcriminaliteit en -overlast meer jeugdige verdachten opgepakt en door het OM vervolgd. De nieuwe aanpak heeft duidelijk effect.

De gunstige uitkomsten stimuleren de drie partners hun samenwerking voort te zetten en verder uit te bouwen. Het is de bedoeling dat zij u in de toekomst met regelmaat informeren over de voortgang.