College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

30 Maart 2005

CBG besluit tot indicatie pergolide (Permax®) alleen voor tweedelijnsbehandeling

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft in overleg met de registratie autoriteiten van de EU lidstaten besloten pergolide alleen te indiceren voor Tweedelijns Behandeling naar aanleiding van het optreden van fibrose van de hartkleppen bij het gebruik van pergolide. Pergolide wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson (zowel in mono- en adjuvans therapie) en is een dopamine agonist met een aan ergotamine verwante structuur.

De tweedelijnsbehandeling wordt geindiceerd bij patiënten die niet reageren op een non-ergotamine geneesmiddel of deze niet verdragen. De behandeling moet geïnitieerd worden onder supervisie van een medische specialist en de voordelen van langdurige behandeling moeten regelmatig herbeoordeeld worden met inachtneming van het risico op fibrotische reacties en valvulopathie. Praktisch gezien komt het er op neer dat aanbevolen/gewaarschuwd wordt om patiënten echocardiografisch te controleren alvorens een behandeling te starten met pergolide en deze echocardigrafie met enige regelmaat te herhalen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is van mening dat de veiligheid van de patiënt hiermee voldoende gewaarborgd is, aangezien echocardiografische bevindingen veelal vooruitlopen op de klinische symptomen, waardoor vroege interventie mogelijk is.

In 2003 heeft het Geneesmiddelenbulletin in haar prikbord LET OP! rubriek aandacht besteed aan het optreden van fibrose van de hartkleppen bij het gebruik van pergolide (Gebu 2003; 37). Deze eerste berichtgeving was gebaseerd op melding van een drietal gevallen van tricuspidaalinsufficiëntie als gevolg van klepfibrose. Hoewel het optreden van fibrose in verschillende organen (o.a. longen) als gevolg van pergolide gebruik al langer bekend is en vermeld staat in de productinformatie, vormde deze casuïstiek aanleiding voor de regulatoire autoriteiten een extra vermelding op te nemen in de productinformatie. Sindsdien zijn er in de literatuur gegevens gepubliceerd' ² die aantonen dat het optreden van klepfibrose bij gebruik van pergolide regelmatig gezien wordt, echter veelal zonder klinische verschijnselen. Een dosis respons wordt verondersteld. Een zekere mate van reversibiliteit na staken van het gebruik werd gezien. De studies waaruit deze gegevens voortkomen, zijn echter beperkt van omvang en dragen niet het karakter van grote prospectief gecontroleerde trials. Toch geven zij een duidelijk signaal af. Daarom heeft een uitgebreide discussie plaatsgevonden op Europees niveau binnen de Pharmacovigilance Working Party en werd met de fabrikant overlegd over nieuwe aanpassingen in de productinformatie. Daarnaast werd de beroepsgroep geconsulteerd. Naar aanleiding hiervan heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in overleg met de registratie autoriteiten van de EU lidstaten besloten pergolide te indiceren als Tweedelijns Behandeling bij patiënten.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Christine Gispen-de Wied
Pim van der Giesen

Referenties
' Van Camp G, Flamez A et al. 2004. Treatment of Parkinson's disease with pergolide and relation to restrictive valvular heart disease. Lancet 363: 1179-1183.
² Baseman DG, O'Suilleabhain PE et al. 2004. Pergolide use in Parkinson disease is associated with cardiac valve regurgitation. Neurology, 63: 301-304.