Speciale werkwijze baggeren Noorderafwateringskanaal (30-03-2005)

Waterschap Rivierenland begint met het baggeren van het Noorderafwateringskanaal tussen Peerenboom en Meeuwen. Daarbij worden speciale voorzorgsmaatregelen genomen in verband met de eventuele aanwezigheid van explosieven. Ook houdt het waterschap rekening met het vogelbroedseizoen. In de eerste week van april starten de werkzaamheden.

Voorzorgsmaatregelen

Om twee redenen moeten de baggerwerkzaamheden in het kanaal met extra zorgvuldigheid uitgevoerd worden. Ten eerste bestaat de mogelijkheid dat er in het kanaal nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. In verband hiermee gebruikt het waterschap speciaal beveiligde machines bij het baggeren. Daarna onderzoekt de (gespecialiseerde) aannemer het slib met een metaaldetector om eventueel aanwezige explosieven op te sporen en te verwijderen. Van belang is dat vissers, recreanten en passanten voldoende afstand bewaren. Het waterschap heeft omwonenden al op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.

Ook houdt het waterschap rekening met de planten en dieren die in en bij het kanaal leven. Dit is van extra belang omdat de oevers van het Noorderafwateringskanaal in de afgelopen jaren natuurvriendelijk zijn ingericht. Er wordt in twee fasen gebaggerd, zodat vissen een veilig heenkomen kunnen zoeken in het gedeelte van het kanaal waar op dat momen niet gebaggerd wordt. Plaatsen waar vogels broeden zijn pas na het vogelbroedseizoen aan de beurt. Op sommige plaatsen verwijdert het waterschap het riet op een van beide oevers om te voorkomen dat vogels daar gaan nestelen. Deze vogels kunnen dan een nestplaats vinden in het riet dat wel blijft staan.

Na het baggeren is het Noorderafwateringskanaal verlost van een dikke laag slib. Er kan dan meer water aan- en afgevoerd worden en de kwaliteit van het water verbetert. Ook is het gunstig voor de planten en dieren die in en bij het water leven.

Planning

Het traject tussen Peerenboom en de Loswal bij Dussen is het eerst aan de beurt. Na de zomer wordt het gedeelte tussen de Loswal en gemaal Hagoort aangepakt. Als alles volgens de planning verloopt zijn de werkzaamheden voor de winter 2005/2006 klaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Waterschap Rivierenland in Tiel.