Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Computer: verdedigers meest effectief in Oranje

Tegen Armenie is Nederland effectiever voor de dag gekomen dan tegen Roemenie. Dat is vooral te danken aan verdedigers, met name aan doelman Van der Sar en de achterhoedespeler Van Bronckhorst en Matthijsen. Daarentegen blijft AZ-speler Landzaat teleurstellen in Oranje. Zijn effectiviteit is weer onvoldoende geweest.

Tot die conclusies komt het computersysteem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd berekent en analyseert. Oranje heeft in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Armenie een gemiddeld effectiviteitscijfer van 5,90 gehaald. Die voldoende is bovendien hoger dan het gemiddelde van vier dagen eerder in en tegen Roemenie, toen Oranje op een 5,52 is blijven steken.

De tegenstander van Nederland, Armenie dus, heeft een onvoldoende gemiddelde van 5,19 behaald. Het is de vijfde achtereenvolgende keer (!) dat Oranje op effectiviteit wint van de opponent in de kwalificatiereeks. Minder positief is dat Jan Kromkamp de minst effectieve speler van Nederland geweest, met een onvoldoende gemiddelde van 4,37. En ook zijn ploeggenoot Danny Landzaat kan niet tevreden terugkijken.

Nipte voldoendes

De AZ-speler is ook onvoldoende effectief geweest en heeft in 49 minuten speeltijd een gemiddelde behaald van slechts 4,66. Tegen Roemenie is hij ook al niet verder gekomen dan een 4,65. De andere Nederlanders die tegen Armenie zijn gewisseld hebben wel nipte voldoendes gescoord: Castelen een 5,87 en Kuijt een 5,94. Invaller Babel heeft deze keer niet bepaald overtuigd: zijn score op effectiviteit is uitgekomen op een 4,45.

De andere veelbesproken wisselspeler, Van der Vaart, is weliswaar onvoldoende effectief geweest (5,24), maar hij is in 54 minuten speeltijd toch van meer belang geweest voor het team dan Landzaat. Opvallend in de analyse is verder dat Nederland in de tweede helft ver is teruggezakt qua effectiviteit. Het gemiddelde is toen net boven een voldoende uitgekomen: 5,76.

Oranje is de kwalificatiewedstrijd tegen Armenie uitstekend begonnen, mede dankzij de vroege goal van Castelen. Vooral dankzij de tweede treffer van Van Nistelrooy is het gemiddelde voor rust uitgekomen op een keurige 6,14. Matthijsen is in die eerste helft het meest effectief geweest (7,28) en ploeggenoot Landzaat het minst effectief (4,66).

Het gemiddelde van Van Basten s selectie van de zes gespeelde WK-kwalificatiewedstrijden is, dankzij de 5,90 tegen Armenie, weer iets gestegen. Maar Oranje s gemiddelde effectiviteit onder leiding van bondscoach Marco van Basten (5,76) komt nog steeds niet in de buurt van het gemiddelde dat bondscoach Dick Advocaat heeft behaald tijdens het EK van vorig jaar (6,40).

Misschien vijzelt Oranje het gemiddelde verder op in de volgende serie kwalificatiewedstrijden (op 4 juni thuis tegen Roemenie en op 8 juni uit tegen Finland). Ook die interlands worden geanalyseerd door het computersysteem van Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De resultaten van de analyses worden gepubliceerd op de internetsite www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld.

EINDE PERSBERICHT