Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 31 maart 2005
nieuw! Circus op Koutenveld nieuw! Herinrichting Rode Beek nieuw! Ophalen snoeihout nieuw! Brunssum en Landgraaf onderzoeken samenwerking Sociale Zaken
nieuw! Nieuwe gemeentegids in de maak nieuw! Burgeronderzoek in Parkstad Limburg
nieuw! Koopzondagen 2005 Koopzondagen 2005
Project Wijkwilligers in Brunssum met succes afgesloten Brunssums basisonderwijs krijgt Piramide-keurmerk
Wijziging radioprogrammas Kabel-TV Brunssum Gemeentelijke aanslag in de bus
Evenementenkalender 2005 Nieuwe regels voor kapvergunning Uitreiking bedrijfshulpverlening-diploma aan sportverenigingen Verboden voor honden
Brunssum beste kermisstad van Nederland nieuw! Brunssummerheide vereeuwigd op postzegels
Hondenpoep hoort niet op straat! nieuw! Vergadering Commissie Alles wat u wilde weten over Brunssum Gemeentegids nu ook op internet Gemeente presenteert nieuwe welstandseisen
DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Gemeente pakt overlast aan Dualisme in de gemeentepolitiek Spreekuren wethouders Inspreekuur voor burgers Wijkatlas 2004 op internet Weekmarkt
VEILIGHEID:
U vindt veilig wonen belangrijk? SOCIALE ZAKEN EN ZORG: Brunssum wordt veiliger nieuw! Brunssum en Landgraaf onderzoeken samenwerking Sociale Zaken
Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven nieuw! Uitkeringen Sociale Zaken per 1 januari 2005
Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Nieuwe cliëntenraad Brunssum geïnstalleerd
Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Informatiepunt voor huursubsidie Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas VERKEER:
nieuw! Het verkeer tijdens de Parelloop BOUWEN IN BRUNSSUM: nieuw! Europalaan voor de tweede keer afgesloten Hou rekening met het Gehandicaptenparkeerplaats Henri Dunantstraat Nieuwe Woningwet Reconstructie wegen en riolering Rumpenerbeemden Bouwen zonder Gehandicaptenparkeerplaats Koningstraat Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
Gemeente pakt foutparkeerders in wijken aan De behandeling van uw Verkeersspreekuur Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Vul uw bouwaanvraag goed in!
Circus op Koutenveld

Op maandag 11 tot en met woensdag 13 april treedt het circus Bavaria op in Brunssum. Het circus slaat de tent op het Koutenveld op. In verband met de opbouw van de tent wordt aan de omwonenden gevraagd om hun auto tijdelijk niet op het voorste gedeelte van het Koutenveld neer te zetten.

Het circus arriveert zondag 10 april. Met de opbouw wordt maandagochtend 11 april begonnen. Woensdagavond 13 april wordt de tent weer afgebroken en vertrekt het circus.

---



---

Herinrichting Rode Beek

Waterschap Roer en Overmaas start medio dit jaar met de herinrichting van het gedeelte van de Rode Beek van de Ganzepool tot vlak voor Schinveld. De Brunsummerheide, de Schinveldse bossen, het Schutterspark en Kattekoelen-Breukberg vormen een groot, bijna aaneengesloten natuurgebied. De kaarsrechte Rode Beek past daar niet bij. Daarom wordt de beek onderhanden genomen. Na afloop van de werkzaamheden past de beek mooi in het landschap.

In samenwerking met de gemeente Brunssum zullen er nieuwe wandelpaden aangelegd worden. Het gebied gaat, nog meer dan nu het geval is, fungeren als recreatiegebied voor de bewoners uit de omringende stedelijke omgeving.

Naast een fraaier landschapsbeeld heeft dit project ook als doel om de natuur in het beekdal te versterken. De huidige, diepe beek voert het water snel weg, waardoor het gebied verdroogt. De rechte betegelde oevers zijn ongeschikt voor planten en dieren en als het hard regent worden de weinige diertjes in de beek weggespoeld. Door nu als dat nodig is de grote watermassa in een aparte bedding af te voeren kan in de kleine hoofdtak een stabiel leefmilieu ontstaan. De flauwe oevers zorgen voor grote verschillen in groeiomstandigheden en leefgebied voor veel soorten. Door de beektakken ondiep aan te leggen wordt het bos natter, wat gunstig is voor de oorspronkelijke begroeiing.

Na delen van de Rode Beek ten noorden van Schinveld en bij Sittard is nu het deel tussen Brunssum en Schinveld aan de beurt. De werkzaamheden zullen tot begin 2006 du ren.Omdathetgebiednietinde bebouwde kom ligt zal er voor bewoners nauwelijks overlast optreden. Wel zullen wandelaars hun route moeten aanpassen. De graafmachines zullen het gebied de komende maanden flink op zijn kop zetten.

Wat gaat er allemaal gebeuren?

Even voorbij de roeivijver wordt de beek in tweeën gesplitst. Naast de bestaande beek wordt een nieuwe, slingerende beek gegraven. Hierbij wordt zoveel als dat kan rekening gehouden met de nog zichtbare historische beekbochten in het landschap.

De oude beekloop wordt opgeschoond. Dat wil zeggen: over het hele traject worden de tegels uit de oevers en van de bodem verwijderd. De oude loop wordt iets ondieper, maar ook iets breder gemaakt. Alleen als er veel water afgevoerd moet worden zal dit deel van de beek werken.

Ter hoogte van de Hoogeboschweg komen de beektakken weer samen. Licht slingerend vervolgt de beek zijn traject langs het Kattekoelen. Bij het bergbezinkbassin Molenvaart splitst de beek zich weer. De nieuw te graven beek loopt tussen de voet van de Breukberg en de regenwaterbuffer Breukberg.

Bij de sportvelden is te weinig ruimte voor twee beektakken en dus komen ze daar weer samen. Er wordt hier een zogenaamd 2-fasen-profiel gegraven: een iets bredere droge bedding met in het midden een kleine, iets dieper uitgegraven watervoerende geul.

Toekomst

Er zijn plannen in de maak om het gedeelte van de beek dat onder de mijnsteenberg ligt open te maken. (Een en ander hangt af van nog te maken keuzes voor de nieuw aan te leggen Parkstadring). Voor het ondergrondse gedeelte van de Rode Beek in de kern van Schinveld zijn plannen in voorbereiding om de overkluizing op te heffen en de beek weer zichtbaar door het centrum te laten lopen. Klik hier voor de Algemeen Plaatselijke Verordening Klik hier voor de Algemeen Plaatselijke Verordening Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 12 april 2005.