Inspectie Werk en Inkomen

IWI
http://www.iwiweb.nl

Bestrijding witte fraude UWV ondanks tekortkomingen lonend

UWV heeft het proces van witte fraudebestrijding goed opgezet, maar de uitvoering is voor verbetering vatbaar. Dit blijkt uit het rapport 'UWV en de gemeenschappelijke verwijsindex' van de Inspectie Werk en Inkomen, dat vandaag verschijnt.

Opsporing van witte fraude met de gemeenschappelijke verwijsindex (GVI) loont. De opbrengsten overtreffen de kosten en er gaat een preventieve werking vanuit. UWV heeft het proces om witte fraude te bestrijden doelmatig en doeltreffend ingericht. In de uitwerking zijn er risico's: zo is er op de betreffende afdeling een ernstig personeelstekort, waardoor grote achterstanden ontstaan. Ook voert UWV verbetermaatregelen, zoals de implementatie van een nieuw managementinformatiesysteem, langzaam in.

Er is sprake van witte fraude als de ontvanger van een uitkering andere inkomsten waarover premies en belastingen zijn afgedragen niet opgeeft aan de uitkeringsinstantie. Om witte fraude op te sporen, maakt UWV gebruik van de gemeenschappelijke verwijsindex. Hiermee vergelijkt UWV de administraties van de eigen onderdelen. Ook andere overheidsinstanties kunnen dankzij de GVI hun gegevens vergelijken met die van UWV.
Met het bestrijden van witte fraude draagt UWV bij aan het bereiken van de doelstellingen van het Handhavingsprogramma SZW 2003-2006: bevorderen van de spontane naleving van regels, ontmoedigen van overtreding, en tijdige en passende sancties voor overtreders.

In 2006 gaat UWV verder met een centrale polisadministratie. De GVI is dan nog niet meteen overbodig. Bovendien kan UWV hierbij goed voortborduren op de ervaringen met de GVI.
Uit eerdere rapportages van IWI en van de accountantsdienst van UWV bleek dat in 2002 UWV het risico van witte fraude nog onvoldoende beheerste. Reden voor de inspectie om medio 2004 te onderzoeken of UWV de bestrijding van witte fraude inmiddels doelmatig en doeltreffend aanpakt.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Michiel Hoorweg (070 - 304 48 26 of 06 - 109 171 34) of Erik Stolk (070 - 304 46 39 of 06 - 510 245 59). Het rapport 'UWV en de gemeenschappelijke verwijsindex' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63. Rapport en persbericht zijn ook beschikbaar op www.iwiweb.nl.

31 mrt 05 10:48