Gemeente Haarlem


31 maart 2005
sector Stadsbeheer

094/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Gemeente Haarlem wenst aanscherping Schipholbeleid

Het Haarlemse college wenst een aanscherping van het Schipholbeleid. Het gaat hierbij om verschillende aspecten, die voor de veiligheid en leefbaarheid van de stad Haarlem van belang zijn. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 13 december jl. het definitieve Plan van Aanpak Schipholbeleid aan de gemeente Haarlem aangeboden. Het plan is bedoeld om het in 2003 vastgestelde beleid te kunnen evalueren. Gemeenten uit de Schipholregio kunnen op het plan reageren door het indienen van opmerkingen dan wel verbetervoorstellen.

De gemeente Haarlem ziet in reactie op het Plan van Aanpak graag de volgende punten in de evaluatie verwerkt:

-Handhaving in combinatie met metingen. Op dit moment wordt alleen gehandhaafd op de zogenaamde 58 Lden contour. De gemeente Haarlem ligt hier buiten. Het gemeentebestuur wenst uitbreiding van handhaving buiten de huidige punten, op een transparante en voor de burgers te volgen methode.

-Spreiden versus het concentreren van het vliegverkeer. Het gemeentebestuur meent dat de keuze om zo min mogelijk over bewoond gebied te vliegen (Schipholwet 2003) de juiste is. De vrees is dat de geluidbelasting in de bewoonde gebieden bij spreiding sterk zal toenemen. De gemeente Haarlem heeft daarom grote zorgen over een verdere spreiding van het (vertrekkende) vliegverkeer en pleit daarom vooralsnog voor een verdere concentratie om geluidhinder in onze regio te verminderen.

-Verlenging van de nachtperiode. Het bestuur is van mening dat de nachtperiode verlengd zou moeten worden tot 7.00 uur 's ochtends in plaats van tot 6.00 uur. Hiermee kan slaapverstoring in de regio teruggedrongen worden. Uit recent onderzoek van RIVM/ TNO blijkt namelijk dat slaapverstoring in een veel groter gebied plaatsvindt, dan men aanvankelijk veronderstelde bij het formuleren van het Schipholbeleid.

-Risiconormering. Het gemeentebestuur vraagt aandacht voor de veiligheidssituatie rond Schiphol en houdt vast aan de in de wet vastgelegde risiconormering. Bij een te constateren afwijking van de norm moet de luchthaven als een normaal bedrijf worden behandeld. Er zou eerst goed gekeken moeten worden hoe de luchtvaartsector zelf veiligheidsrisico's kan oplossen in plaats van dat de gevolgen op de omwonenden in de regio worden afgewenteld.

-Luchtverontreiniging. Het gemeentebestuur wenst nader onderzoek naar aard, mate en mogelijke beperking van geuroverlast. Een studie van het RIVM wijst bijvoorbeeld uit dat 35% van de bevolking in de Schipholregio zich zorgen maakt over mogelijke gezondheidsklachten door luchtverontreiniging.

-Geluids(hinder)beleid in de regio. In het kader van de lopende evaluatie wenst het bestuur een nader onderzoek naar de voors en tegens van een publiekrechtelijke organisatie met heldere taken en bevoegdheden.


Ook bewoners kunnen reageren

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft voor geĂŻnteresseerden een website geopend: www.evaluatieschiphol.nl. Bewoners(organisaties) kunnen overigens ook een reactie indienen bij het ministerie. Zij hebben hiervoor tot 1 juli 2005 de tijd.


Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
---- --