Provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde opent nieuw MKB-loket
31 March 2005

Gedeputeerde opent nieuw MKB-loket

EUR678.300,- subsidies voor dichterbij brengen van onderwijs en bedrijfsleven

Gedeputeerde Asje van Dijk heeft vandaag een vijftal subsidies overhandigd aan projecten in Rijnmond die het ondernemerschap van Mbo-studenten stimuleert. Hij deed dat op Hogeschool INHOLLAND in Rotterdam. Daar opende hij ook het nieuwe MKB-loket, dat onderwijs en bedrijfsleven met elkaar in contact brengt.
De dag stond in het teken van de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Het MKB-loket
Het al bestaande MKB-loket van INHOLLAND is nu wegens succes verhuisd naar een grotere ruimte. In het voorgaande jaar werden ruim 200 studenten aan het MKB gekoppeld. Dagelijks bezoeken 40 studenten het loket en is dit jaar een tweede loket geopend bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam.
Het loket regelt stageplaatsen voor studenten bij het midden- en kleinbedrijf, matcht studenten aan afstudeeropdrachten, organiseert gastdocentschappen uit het bedrijfsleven en zoekt leerkrachten en lectoren bij kennisvragen uit het bedrijfsleven. Het MKB-loket Rotterdam is een initiatief van Hogeschool INHOLLAND in samenwerking met MKB Rotterdam. Sinds kort doen ook het AOC Wellant College, ROC Zadkine, het Albeda College en het Da Vinci College eraan mee.

Subsidies
De gedeputeerde overhandigde daarnaast symbolisch een vijftal subsidies aan projecten die bijdragen aan het stimuleren van vakmanschap en goed ondernemerschap in het beroepsonderwijs Het gaat om de volgende projecten:

1. "De kunsten van de aanstaande ROC ondernemer", Albeda College, omdat dit project een goed voorbeeld is van het stimuleren van ondernemerschap in het Mbo. Er is EUR 75.000,- subsidie aan toegekend. Leerlingen krijgen in dit project de kans om in een schoolse setting een eigen bedrijf op te zetten en zo hun ondernemerstalenten te ontwikkelen.

2."Hand in Hand voor de Techniek/ Oefenfabriek", KMR(Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam), omdat dit project het technisch onderwijs en de samenwerking van het onderwijs met het bedrijfsleven bevordert. Dit project kreeg EUR 420.000,- subsidie. De oefenfabriek draagt bij aan het aantrekken en het behoud van kennisintensieve bedrijvigheid. Leerlingen en werknemers kunnen hier geschoold worden en oefenen met de modernste technologie op het gebied van procesbesturing. Dit is met name van belang voor de petrochemische industrie en energiebedrijven.

3. "Superstar" van ROC Zadkine krijgt EUR 75.000,- subsidie omdat het leerbanen creëert en het uitval bij kwetsbare groepen voorkomt. Super Star biedt stageplaatsen aan leerlingen die een groot risico lopen uit te vallen. Leerlingen die worden opgeleid tot winkelassistent kunnen hier aan de slag. Super Star verkoopt tegen gereduceerde prijzen levensmiddelen aan mensen met een minimumuitkering.

4. "LerenWerken" van de Stichting LerenWerken ontving EUR 53.300,- voor het creëren van stageplaatsen in het beroepsonderwijs. Het project LerenWerken draagt bij aan het MKB 1000 Leerbanenplan in de regio Rotterdam. Inmiddels mogen 17.000 bedrijven in Rijnmond leerbanen leveren. Het betekent een duurzame afstemming van vraag en aanbod van stageplekken en een goede begeleiding voor leerlingen.

5. "MKB-Loket" van INHOLLAND, dat dus vandaag door de gedeputeerde werd geopend, kreeg EUR55.000,- voor zijn rol in de kenniscirculatie tussen onderwijs en MKB, het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op het gebied van stageplekken, en voor de afstemming van onderwijs bedrijfsleven.

Tijdens de bijeenkomst op Hogeschool INHOLLAND waren vertegenwoordigers uit onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. Gedeputeerde Asje van Dijk feliciteerde INHOLLAND met het succes van het MKB-loket.

Daarnaast toonde hij zich tevreden met de resultaten van de inspanningen om meer jongeren succesvol de arbeidsmarkt te laten betreden. De provincie werkt hiertoe sinds een jaar samen met het Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond. "De signalen wijzen erop dat de schooluitval in het beroepsonderwijs is teruggebracht, de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is verbeterd en de instroom in het technisch onderwijs is bevorderd," constateerde de gedeputeerde. De cijfers van deze resultaten zijn deze zomer beschikbaar.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22