Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Valys: eis CG-Raad c.s. verworpen

Staatssecretaris Ross mag haar kilometerbeperking voor mensen die met Valys reizen handhaven, zo oordeelde de rechter vandaag.

Dit is kort samengevat het oordeel van de rechter in het proces dat belangenorganisaties hebben aangespannen tegen de reisvoorwaarden van het Valys vervoerssysteem. Inzet van het proces: het Valys vervoerssysteem maakt een oneerlijk onderscheid tussen burgers, want mensen met een beperking kunnen minder kilometers tegen het openbaar vervoertarief reizen dan andere Nederlanders.
Grote teleurstelling en verontwaardiging heersen bij vertegenwoordigers van belangenorganisaties van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen na deze uitspraak in hoger beroep. Hun procesgang tegen de Staat der Nederlanden en Transvision (uitvoerder van Valys) levert niet op wat zij willen: gelijkheid in het recht op mobiliteit.

In 2004 heeft de overheid Valys-gebruikers een kilometerlimiet opgelegd. Voor alle kilometers boven de limiet betalen zij taxitarieven. Nu deze uitspraak van de rechter de eisende partijen ongelijk geeft, kan volgens de belangenorganisaties de conclusie worden getrokken dat hiermee duidelijkheid wordt verschaft over de grenzen van de Nederlandse verzorgingsstaat. 'De verantwoordelijkheid tegenover bepaalde groepen burgers reikt kennelijk niet zo ver. Het is wrang te moeten vaststellen dat elementaire rechten van burgers op deze manier mogen worden geschonden,' aldus de reactie van Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

Bron: CG-Raad
31 maart 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400