GroenLinks Heerlen
Ten Esschen - Heerlen, 3 april 2005

Reactie GroenLinks op uitstappen van de PvdA uit de Heerlense coalitie

Verleden week gaf Jos Zuidgeest aan mij een afschrift van een politieke column in Trouw van 24 maart jl. Links was meer rechts geworden en rechts meer links. Ik heb de beschreven tendens met enige argwaan gelezen. Het is tenslotte een column en daarin wordt de werkelijkheid vaak wat overdreven weergegeven. Maar dat die column zo werkelijkheid gaat worden, dat bevreest GroenLinks.
GroenLinks vindt het uitstappen van de PvdA uit de coalitie erg onbegrijpelijk en kan het ook niet beschouwen als een positieve zaak voor Heerlen.

Iedereen in deze gemeenteraad neemt de verantwoordelijkheid die hem kan toekomen. Dat geldt ook voor de PvdA. Alleen nu even niet. Dat is een omwenteling, want de PvdA is toch de langstzittende coalitiepartner in Heerlen. En in het verleden heeft de PvdA vaak genoeg bewezen de politieke realiteit te kunnen accepteren, ook al moest de PvdA er met tegenzin mee instemmen.

Deze handelwijze is vooral verbazingwekkend omdat Jos Zuidgeest zich regelmatig de visie aanmeet van een regionaal staatsman. Echter niet de noden en de bestuurbaarheid van de stad en de streek hebben nu de boventoon gevoerd. Zoals het bij GroenLinks overkomt, laat de PvdA enkele naar binnen gekeerde principes prevaleren boven de redelijkheid. Is dit de laatste grote politieke daad van Jos Zuidgeest? De PvdA is wellicht trots op zichzelf door zo krachtig zijn stempel te drukken op de Heerlense politiek. Daarbij wordt een wethouder geslachtofferd die voor de burgers van Heerlen en in het bijzonder de sociaal zwakkeren op een zeer acceptabele manier aan de weg timmerde. GroenLinks condoleert Karel Scholtissen ermee dat zijn eigen partij hem de politieke doodsteek heeft gegeven.

Waarom gedraagt Jos Zuidgeest zich nu als een machtige Tirannosaurus Rex met als drijfveer het dogma van "ik mijn zin niet, dan jij ook niet"? Daar komt nog bij dat het ook door de PvdA omarmde dualisme pleit voor een grotere afstand tussen gemeenteraad en college van B&W. De coalitiepolitiek is daarmee minder strak geregisseerd en het hoort ook mogelijk en acceptabel te zijn dat er wisselende meerderheden optreden. Deze uitgangspunten schuift de PvdA opzij. Zij accepteert deze wisselende meerderheden blijkbaar niet, maar wil kost wat kost haar eigen zin doordrijven.

Met het uittreden van de PvdA wordt Leefbaar Heerlen pas echt noodzakelijk om een coalitie op basis van een meerderheid te vormen. De stijfkoppigheid van de PvdA heeft daarmee een averechts effect. Want de PvdA zet niet alleen zichzelf buitenspel en daarmee ook zijn politieke streven op veel andere terreinen dan alleen de vestigingsplek van een OAC.
De PvdA bewijst de progressieve politiek een slechte dienst. GroenLinks wijst erop dat (zeker bezien vanuit het verleden, toen het sociale nog een echt handelsmerk was van de PvdA, maar waar de huidige fractie toch ook al minder op aanspreekbaar was dan de wethouder) er nogal wat punten zijn waarbij PvdA, GroenLinks en SP natuurlijke bondgenoten zijn, of althans zeker zouden behoren te zijn.

GroenLinks is ervan overtuigd dat Leefbaar Heerlen niet op de eerste plaats het politieke streven van PvdA en ook GroenLinks zal behartigen. Die vanzelfsprekendheid is er niet bij de nieuwe coalitiepartner Leefbaar Heerlen. Leefbaar Heerlen heeft geen duidelijk profiel en geen duidelijke politieke uitgangspunten waar je de ingenomen standpunten aan kan toetsen. Daarnaast is Leefbaar Heerlen een erg wispelturige fractie, niet alleen onvoorspelbaar maar ook niet altijd consequent. Het nu inkopen in de coalitie is daar een sterk voorbeeld van.
Het is daarbij nog lang niet zeker of de nieuwe wethouderskandidaat een volwaardige rol kan spelen. Niet alleen moet hij zich nog inwerken, iets wat het grootste deel van de resterende raadsperiode zijn beslag zal krijgen. Hij heeft met zijn vrij spaarzame bijdragen in deze gemeenteraad bij GroenLinks nog niet de duidelijke verwachting gewekt dat hij zal uitgroeien tot een kwalitatief goede bestuurder. En ervan uitgaande dat deze de portefeuille Sociale Zaken krijgt, heeft hij ook nog niet bij GroenLinks het goede gevoel gecreëerd dat hij echt gaat voor de doelgroepen die hem hard nodig hebben. GroenLinks verwacht daarbij dat de portefeuille Parkstad Limburg bij een ervaren en diplomatiek wethouder komt.

Het resultaat van deze omwentelingen is dat Heerlen een coalitie heeft waar het "linkse" profiel nu grotendeels in ontbreekt. Het is ook nog niet duidelijk of het coalitieakkoord wordt herzien. Hoe de coalitie vanaf nu intern zal functioneren, dat gaat GroenLinks niet aan. Al vragen we ons wel af of er met het vertrek van de PvdA een partij en een fractievoorzitter zijn binnengehaald waarmee het zeker niet makkelijker wordt om zaken mee te doen. Waar GroenLinks wel mee zit, is dat het conservatieve deel van deze raad het meer voor het zeggen heeft gekregen. En dat met deze wisseling tevens getracht wordt om vooruit te lopen tot na de verkiezingen van volgend jaar. En dat is uit het oogpunt van GroenLinks absoluut een verslechtering.

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze reactie naar de media heb gezonden. Bij voorbaat dank voor uw aandacht.

Namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken

---- --


GroenLinks Heerlen