Gemeente Tilburg

05054GO

Datum
2 februari 2005

Vervanging bushalte Broekhovenseweg

T Bus loopt warm

Op 3 september 2003 en op 19 januari 2005 heeft u een bewonersbrief ontvangen over de vervanging van de bushalte op de Broekhovenseweg ter hoogte van Leijeburgh. Een aantal bewoners ontvangt nu overigens voor de eerste keer een bewonersbrief over deze nieuwe bushalte. Uit reacties van bewoners is gebleken dat de informatie in de vorige brieven niet volledig was. Zo ontbrak informatie over de wijzigingen die op het terrein van Leijeburgh aan de Prof. Keesomstraat worden aangebracht en was bij de laatste brief een verkeerd kaartje gevoegd. Ook zijn niet alle belanghebbende bewoners via de bewonersbrief geïnformeerd. Wij bieden u hiervoor onze excuses aan en willen u via deze bewonersbrief alsnog en volledig informeren.

Op 3 april 2005 gaat T Bus, het nieuwe stadsbusvervoer, van start. Er gaat dan heel wat veranderen in het stadsvervoer. Zo gaan de bussen nieuwe routes en een nieuwe dienstregeling rijden. Verder komen er nieuwe, comfortabele haltes op de belangrijkste overstappunten in de stad, ondermeer in de Broekhovenseweg nabij de Prof. Keesomstraat. In deze brief leest u meer over de aanleg van deze halte.

Overleg met belanghebbenden over verkeersmaatregelen

In 2003 heeft de gemeente met Leijeburgh gesproken over de komst van de T Bushalte op de Broekhovenseweg. Met Leijeburgh is afgesproken dat bij de komst van de halte het autoverkeer voor de ingang van Leijeburgh zou moeten verminderen. Hierdoor vermindert het in- en uitrijden naar de Prof. Keesomstraat (vanaf de Broekhovenseweg) en wordt de verkeerssituatie op de Broekhovenseweg rustiger, overzichtelijker en dus veiliger. Dit is wenselijk in verband met de aanleg van de nieuwe halte (aan- en afrijden bussen) en het drukke fietsverkeer op het fietspad van de Broekhovenseweg. Wel behoudt Leijeburgh de mogelijkheid om bewoners op te halen en af te zetten. Hiervoor wordt een zogenaamde keerlus gemaakt. Door de aanleg van de keerlus vervallen acht parkeerplaatsen nabij de ingang van Leijeburgh in de Prof. Keesomstraat. Verder kan vanuit de Broekhovenseweg alleen nog brom-, fiets en voetgangersverkeer door de Prof. Keesomstraat. De straat wordt namelijk, iets voorbij de ingang van Leijeburgh, afgesloten voor autoverkeer.

Omdat deze ingreep ook gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van basisschool Zuiderlicht is ook hiermee overlegd. De school zal na de aanleg van de T Bushalte alleen nog via de andere zijde van de Prof. Keesomstraat met de auto bereikbaar zijn, en dus niet meer via de Broekhoevenseweg. De school kon zich vinden in deze oplossing.

Het bestaande hekwerk in de Prof. Keesomstraat wordt aangepast. De deur wordt er uitgehaald en de opening krijgt een breedte van drie meter, zodat er auto's doorheen kunnen. Op deze manier blijven de overige bestaande parkeerplaatsen bij de ingang van Leijeburgh bereikbaar.

Nieuwe halte

De nieuwe haltes gaan, samen met de blauwe T Bussen, hét gezicht vormen van het openbaar vervoer in Tilburg en Goirle. Op de haltes moet het overstappen en het wachten op de volgende verbinding voor de reiziger zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Er is dan ook veel aandacht besteed aan de vormgeving en uitstraling, maar ook aan de voorzieningen bij de halte. De halte Broekhovenseweg gaat er als volgt uit zien:
- Er komt een nieuw bushokje (type 'la ligna') aan de oostzijde, de zijde van bedrijvenpark Broekhoven. Dit bushokje is helemaal transparant en voorzien van een goede verlichting. In het bushokje zijn klapstoeltjes aanwezig.
- Het busperron krijgt een hoogte van 18 centimeter ten opzichte van de rijbaan, waardoor de reiziger makkelijker in en uit de bus kan stappen. Bij het instappen van de bus is er vrijwel geen hoogteverschil meer.
- Het halteperron bestaat uit lichte betontegels. Er komt een roestvrijstalen strook van 30 cm breed, geprofileerd met kleine kegelpuntjes om uitglijden te voorkomen.
- De bus stopt bij de halte op de rijbaan. De perrons worden 16 meter lang, zodat er langere bussen kunnen stoppen.
- Op de halte aan de zijde van bedrijvenpark Broekhoven komt een zuil met actuele reisinformatie. Hierop kunnen de reizigers bv. zien op welk tijdstip de volgende bus vertrekt.
- De halte krijgt een afvalbak.

- Op de Broekhovenseweg gaat de bushalte ten koste van één parkeerplaats ter hoogte van huisnummer 153.
- In de Prof. Keesomstraat komt bij de ingang van Leijeburgh een keerlus voor het brengen en halen van bewoners van Leijeburgh. Hierdoor vervallen acht parkeerplaatsen. De straat wordt afgesloten voor autoverkeer vanuit de Broekhovenseweg, iets voorbij de ingang van Leijeburgh. Alleen brom- en fietsverkeer en voetgangers kunnen er nog door.
- Het bestaande hekwerk in de Prof. Keesomstraat wordt geopend, zodat de overige parkeerplaatsen bij Leijeburgh bereikbaar blijven. Op de bijgaande tekening zijn de maatregelen aangegeven.

In de vorige bewonersbrieven werd nog vermeld dat aan de westzijde van de Broekhovenseweg (zijde Leijeburgh) een abri (bushokje) zou komen en een drempel op het fietspad richting Ringbaan Zuid. Beide onderdelen zijn vervallen als gevolg van bezuinigingen.

Uitvoering
De halte Broekhovenseweg wordt volgens planning in februari/maart 2005 vervangen. Over de uitvoering van de werkzaamheden krijgt u te zijner tijd nog een bewonersbrief van Openbare Werken Tilburg.

T Bus loopt warm
Met de komst van T Bus gaat het stadsbusvervoer in Tilburg en Goirle ingrijpend veranderen. Zo komt er een compleet nieuwe dienstregeling, met meer directe verbindingen en betere aansluitingen en overstapmogelijkheden. Alle routes veranderen, waardoor meer inwoners gebruik kunnen maken van de bus. Daarnaast gaan er 3 wijkbussen rijden (kleine personenbussen), komen er meer comfortabele bussen en komen op belangrijke overstappunten nieuwe, luxe haltes. Alle bussen en nieuwe haltes zijn voorzien van actuele reisinformatie over vertrek- en aankomsttijden. De inwoners worden thuis en op diverse locaties in de stad op maat over T Bus geïnformeerd. Tot slot krijgt het stadsbusvervoer een eigen gezicht, o.a. herkenbaar aan het T Bus logo. Al deze veranderingen gaan ervoor zorgen dat u nog comfortabeler en sneller met de bus kunt reizen. De voorbereidingen voor T Bus zijn in volle gang. De komende tijd zult u dit ook op straat steeds meer merken. Zo zijn inmiddels bijna alle bussen 'T Bus blauw' en wordt de komende maanden hard gewerkt aan de aanleg van de nieuwe haltes, o.a. bij u in de buurt. Ook de informatie over het nieuwe systeem van T Bus is in volle ontwikkeling. Zodat we u tijdig over de veranderingen kunnen informeren. BBA en gemeente houden u tussentijds van de voorbereidingen op de hoogte. U herkent deze informatie aan het T Bus logo en de slogan T Bus loopt warm.

Meer informatie

Voor vragen of opmerkingen over het ontwerp van de nieuwe halte kunt u contact opnemen met de verkeerskundig ontwerper, Paul van Hoesel, telefoon 013 - 542 93 26. Voor vragen over het proces of over T Bus kunt u contact opnemen met projectleider Rob van Ekeren, telefoon 013 - 542 86 68.

---- --