Gemeente Tilburg

2005 108

Datum
24 maart 2005

Creatieve en levendige cultuurbijeenkomst in 013

Afwisselend discussie en optredens op zondag 3 april aanstaande

Op zondag 3 april aanstaande vindt van 14.00 tot 16.00 uur een grote cultuurbijeenkomst plaats in Popcentrum 013. Het belooft een levendige en creatieve middag te worden met een debat over het toekomstig cultuurbeleid van de gemeente en verschillende optredens van onder andere Tilburgse DJ-VJ Budha Building, Drumfanfare VOLT en studenten van Fontys conservatorium. Er is kinderopvang aanwezig met LaViolou zodat ook de allerkleinste Tilburgers kunnen kennismaken met cultuur.

De gemeente is al een tijdje bezig om het nieuwe cultuurbeleid op papier te zetten. Het huidige cultuurbeleid loopt tot en met 2004. Dit feit én een aantal ontwikkelingen op het gebied van cultuur zijn aanleiding om het cultuurbeleid te actualiseren. In de toekomst zijn vier zaken belangrijk: culturele broedplaatsen, cultureel ondernemerschap, cultuureducatie en cultuurpromotie. Over deze zogenaamde speerpunten wil de gemeente met de culturele sector in Tilburg van gedachten wisselen. Maar ook alle andere Tilburgers kunnen natuurlijk een bijdrage leveren. De discussies vinden plaats onder leiding van Aart Oxenaar, directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam en voormalig coördinator van Centrum voor Stedebouw en Architectuur.

Culturele broedplaatsen
Tilburg neemt met de concentratie van kunstvakonderwijs (zes HBO kunstopleidingen) een unieke positie in in Brabant. Hierdoor zijn er veel hoog opgeleide jongeren in de stad. Om dit jonge talent te behouden zijn broedplaatsen, ateliers en werkruimtes noodzakelijk. Er moeten betaalbare plekken zijn waar jonge kunstenaars kunnen werken en waar tentoonstellingen, repetities en optredens kunnen plaatsvinden. Te denken valt aan oude scholen, fabrieksruimten en andere tijdelijke leegstaande panden op de langere termijn aan locaties op het terrein van de NS werkplaats in de Spoorzone. Over culturele broedplaatsen wordt gediscussieerd door een panel waarin naast wethouder Hugo Backx van Cultuur,Eric v.d. Westen (muzikant, componist), René Jagers (directeur van de Nieuwe Vorst), Wilbert van Herwijnen (voorzitter Stichting Ateliers) en Jan Opschoor (voorzitter Stichting Amateurkunst).

Cultureel Ondernemerschap
Zowel bij de kunstenaars als de culturele instellingen moet het cultureel ondernemerschap gestimuleerd worden. Cultureel ondernemerschap is niet alleen nuttig maar het levert ook een bijdrage aan een gezonde exploitatie van de culturele instellingen. Het huidige subsidiesysteem stimuleert het cultureel ondernemerschap bij de instellingen niet omdat de subsidieverstrekker als 'inkoper' opstelt en op afstand van de bedrijfsvoering staat. Cultureel ondernemerschap bij de instellingen is in het huidige economische klimaat van levensbelang. Herbezinning op het subsidiebeleid is dan ook op zijn plaats. Ook bij de kunstenaars moet het cultureel ondernemerschap verder worden ontwikkeld. De Wet Inkomensvoorzieningen Kunstenaars (waarbij kunstenaars 48 maanden een beroep doen op een uitkering bij het opzetten van een beroepspraktijk) wordt in 2005 aangescherpt. Bovendien krijgen gemeenten de mogelijkheid om kunstenaars te begeleiden bij het zoeken naar andere bronnen van inkomsten. Op welke manier de gemeente deze rol gaat invullen is onderwerp van het debat. Aan de discussie over cultureel ondernemerschap nemen deel: Hugo Backx, (wethouder van Cultuur), Tinkebell (Beeldend Kunstenaar) en Bob Driessen (Beeldend Kunstenaar)

Cultuurpromotie
Tilburg scoort goed op het gebied van kunst en cultuur in vergelijking met andere steden. Er is een zeer uitgebreid en gevarieerd aanbod aan culturele voorzieningen. Bijzonder opvallend is de moderne muziek, beeldende kunst en avant-gardisme. Deze zaken sluiten aan bij de kernwaarde vernieuwing waarmee Tilburg zichzelf op de kaart wil zetten. De manier waarop de marketing en promotie van 'cultuur' op dit moment gebeurd kan beter waardoor er ook meer bezoekers uit het land naar Tilburg komen. Panelleden zijn Hans Janssen (wethouder van Economische Zaken), Guus van Hove (directeur 013), Astrid Kraal (OBT, projectleider UIT-punt Tilburg) en Frans Ellenbroek (directeur Natuurmuseum Brabant).

De jeugd is het publiek van de toekomst
Cultuureducatie is een vierde speerpunt waarop het toekomstig cultuurbeleid gebaseerd wordt. Via cultuureducatie komen er ieder jaar steeds meer leerlingen in het basisonderwijs en het VMBO met cultuur in aanraking. Binnen de culturele sector is groot draagvlak voor cultuureducatie omdat de jeugd immers het publiek van de toekomst is. Ook het Rijk onderschrijft het belang van cultuureducatie en stelt hiervoor middelen beschikbaar. Deze middelen gaan naar de scholen zodat er vraaggestuurde cultuureducatieprojecten gestart kunnen worden. Zowel CiST (Cultuur in School Tilburg) en de culturele instellingen moeten hierop inspelen. Over dit speerpunt wordt op 3 april niet gediscussieerd.

Tussen de discussie zijn er verschillende optredens en wordt er een kort filmpje getoond waarin de diversiteit van de Tilburgse beeldende kunstsector te zien is.

De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.