Ingezonden persbericht


Galerie de Meerse exposeert ArtinCities, de stad als museum voor stencil-, sticker- en graffitikunst.

Maart 2005 - Amsterdam

Op zondag 3 April om 16.00 uur opent Galerie De Meerse haar expositie ArtinCities. Meer dan 2.700 prints van over de hele wereld worden tentoongesteld om een beeld te geven van steden als museumgalerie voor stencil-, sticker- en graffiti kunst. De afbeeldingen zijn verzameld via www.artincities.com en afkomstig van honderden verschillende fotografen uit tientallen verschillende landen. Tijdens de opening vindt er een open forumdiscussie plaats met een inleiding van de internationaal befaamde Nederlandse urban artist, Influenza.

De expositie maakt deel uit van een wereldwijd onderzoek over de relatie tussen de stad en stencil-, sticker-, graffitikunst. Over al in de stad is kunst te vinden op door het gemeentebestuur geplaatste sokkels, in musea en galeries. Maar eigenlijk is de stad op zichzelf een grote museumgalerie met een permanent wisselende tentoonstelling van graffiti, posters, stickers, sjablonen, stencils en zo meer. Kleine persoonlijke notities, grootse meeslepende projecten of indringende protesten worden aan de stad toevertrouwd.
Via www.artincities.com kan iedereen een bijdrage aan het onderzoek leveren door foto's van deze kunstvorm erop te plaatsen. (De inzender met de meest waardevolle inbreng en commentaren wordt op 24 April, de laatste dag van de expositie beloond met een splinter nieuwe iPOD Photo.) De expositie zal reizen naar verschillende internationale galeries. Na Galerie De Meerse, is galerie Space in Cape Town, Zuid Afrika aan de beurt. Er wordt gestreefd om eind 2005 een eerste publicatie klaar te hebben.

Met ArtinCities beleeft Artin... haar eerste lustrum. Artin... is een jaarlijks terugkerend project dat kunst in subculturen zoekt in samenwerking met autoriteiten van deze subculturen. De resultaten van die samenwerking worden onder andere getoond bij Galerie De Meerse - Hoofddorp (Amsterdam), in catalogi, onderwijspublicaties, websites en workshops. Voorafgaande aan ArtinCities waren ArtinBoards, ArtinStreets, ArtinAds en ArtinGames. Artin... is een initiatief van Galerie De Meerse, Jeroen Boschma, Ruud Boel, Caspar van Ette en Femke Hoogland en ondersteund door het Ministerie van OC&W.

ArtinCities 3 April t/m 24 April 2005-03-17
Galerie De Meerse, Hoofddorp


Ingezonden persbericht