Universiteit van Amsterdam

Van God los: over hedendaagse rituelen

Godvergeten?-lezing


zondag 3 april 15.00 17.30 uur
De bevrijding van het geloof der vaderen was voor velen vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw een grote opluchting. Wel manifesteerde zich nadien een gemis aan houvast en ritueel, dat achteraf zo vanzelfsprekend en nuttig aanwezig bleek in de traditionele geloofsbeleving. Vandaar de jacht op nieuwe rituelen. Maar hebben die nog iets met geloof te maken?, vraagt prof. Herman Pleij (UvA) zich af in zijn lezing De zin en de onzin van rituelen. Daarna spreekt ook dr. Meerten ter Borg (UL) in De onontbeerlijkheid van het ritueel over rituelen, die zich volgens hem voegen naar de levensvormen van de mensen.

De lezingen zijn onderdeel van een reeks van drie bijeenkomsten waarin onder de titel Godvergeten? onder andere de veranderlijkheid van de godsbeelden centraal staan. Iedere bijeenkomst kent twee lezingen van een half uur, waarna er gelegenheid is tot discussie. Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.

Godvergeten? wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschapppen (FGw) van de UvA, in samenwerking met De Rode Hoed.