Fractie PvdA Rotterdam

Rotterdam, 1 april 2005

PERSBERICHT

Meer rood op straat Rotterdam 4 april 2005

De PvdA Rotterdam ontvangt op maandag 4 april enkele PvdA Tweede Kamerleden voor een bezoek aan Rotterdam. Rond het thema veiligheid zullen Nebahat Albayrak, Hannie Stuurman en Bert Cremers in Schiemond en het Oude Noorden een project bezoeken.

In Schiemond praten de vertegenwoordigers met Max Brouwer, initiatiefnemer van het project buurtouders , dat sinds 1 januari 2005 officieel Buurtouders en Wijktoezicht Delfshaven Schiemond heet. In dit project gaan minimaal 8 buurtouders per avond de straat op om van acht uur s avonds tot twee uur s nachts te surveilleren. Zij richten zich dan vooral op de jongeren die overlast veroorzaken, maar ook zwervers en verslaafden houden ze in de gaten.

De wijk Schiemond stond bekend als een onveilige wijk. In de veiligheidsindex van 2004 is Schiemond er echter flink op vooruit gegaan en gepromoveerd tot een aandachtswijk. Het rapport veiligheidsindex 2004 van Rotterdam geeft een aantal mogelijke verklaringen voor de verbeterde veiligheid in verschillende wijken, maar niet voor Schiemond. De buurtouders hebben waarschijnlijk flink bijgedragen aan de verbeterde veiligheid.

De politie is ook tevreden met de samenwerking. De buurtouders worden gezien als de ogen en oren van de politie . Immers, zo stelt een agent wij komen als er al iets gebeurd is, maar zij kunnen het voorkomen, ze zijn er namelijk altijd .

Na de kennismaking met dit project gaan de volksvertegenwoordigers naar het Oude Noorden, waar ze met de buurtagent zullen spreken en een wandeling door de wijk maken. Daar zullen verschillende problemen, maar ook aansprekende initiatieven uit de wijk besproken worden. Op aandringen van de PvdA is aan deze wijk veel aandacht geschonken en is er inmiddels ook veel geïnvesteerd. Tijdens dit bezoek krijgen de Tweede Kamerleden een goed beeld van de problemen in Rotterdam, de creatieve oplossingen die erbij ingezet worden en de resultaten van de extra investeringen.

10.00 uur tot 11.45 uur Buurtouderproject

11.45 uur tot 12.00 uur Vervoer naar oude noorden

12.00 uur tot 14.00 uur Gesprek met buurtagenten en wandeling door het Oude Noorden

Start van het programma: Keedoestraat (speeltuin, geen nummer)

Rotterdam


---

Voor de redactie: