Sociaal-Economische Raad

Uitnodiging persgesprek vanmiddag

Ontwerp-dienstenrichtlijn

Vanmiddag, 4 april, om 16.00 uur zal prof.dr. Piet Jan Slot een toelichting geven aan de pers over het ontwerpadvies over de ontwerp-Dienstenrichtlijn. Plaats: SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag. Prof. Slot is voorzitter van de commissie die het ontwerpadvies heeft voorbereid.

Het ontwerpadvies is voorstander van invoering van een Europese richtlijn die het vrije verkeer van diensten regelt. Het huidige voorstel van de Europese Commissie schiet echter tekort en moet op een aantal punten worden verbeterd. Er moeten meer waarborgen komen voor het functioneren van het oorsprongslandbeginsel en het daarop gebaseerde vrij verkeer van diensten. De administrat ievesamenwerkingtussenlidstatenmoetmeerdwingendwordengeregeld.OokmoetdeneutraliteitvandedienstenrichtlijntegenoverhetgeldendeEuropesearbeidsrechtingrensoverschrijdendesituatiesbetergewaarborgdworden.Eenmeerpreciezeafbakeningvanhetvestigingsbegripisnoodzakelijkompostbusondernemingentevoorkomen.Gedurendeeenovergangsperiodemoetereenmogelijkheidblijvenomindwingendegevallenhetvrijverkeervandienstentebeperken.

Het ontwerpadvies wordt nu besproken in de achterbannen van de organisaties en zal worden vastgesteld in de raadsvergadering van vrijdag 20 mei.

U bent van harte welkom het persgesprek bij te wonen.