Gemeente Utrecht

Zuilen Noord/Oost en Overvecht Zambesi/Tigrisdreef: EXTRA urgentiewijken in programma Utrecht Veilig!

Het college heeft besloten om twee gebieden aan te wijzen als extra urgentiegebieden: de subwijken Zambesi/Tigrisdreef in Overvecht en Zuilen Noord/Oost. Utrecht Veilig! Dat doen we samen is het veiligheidsprogramma van politie, gemeente Utrecht, openbaar ministerie en vele andere partners. Het richt zich op de hele stad, én op urgentiegebieden. Tot nu toe waren Kanaleneiland Noord, Nieuw Hoograven en het stationsgebied de urgentiegebieden waarop het programma zich extra richt.

Om tot de keuze te komen is een toptien van de meest onveilige wijken samengesteld, op basis van cijfers over criminaliteit en overlast, gevoelens van onveiligheid,en informatie van wijkbureaus over de 'gevoelstemperatuur' op het gebied van veiligheid. Zuilen Noord/Oost kwam daarbij als hoogste uit de bus. Ondanks de succesvolle acties in het kader van Utrecht Veilig! Dat doen we samen staan de subwijken Kanaleneiland en Nieuw Hoograven/Bokkenbuurt nog steeds in de topdrie. Dat kan verklaard worden doordat de ontwikkelingen daar gelijke tred houden met de stad als geheel, waardoor de plaats op de ranglijst niet verandert. De eerste resultaten van Utrecht Veilig! zijn duidelijk zichtbaar in de objectieve veiligheidscijfers in de urgentiegebieden. Zo ging Kanaleneiland van plaats twee naar plaats tien op de ranglijst van objectieve criminaliteit. Het gevoel van veiligheid verandert echter nog niet in gelijke mate. Dit heeft meer tijd nodig. In Nieuw Hoograven is al wel een verbetering van de veiligheidsbeleving van bewoners te zien in de cijfers. In Overvecht zijn meerdere buurten probleemgebieden; Zambesi/Tigrisdreef is nu als meest urgent aangewezen.

Het college wil de komende maanden een nadere analyse van de nieuwe urgentiewijken. Op grond daarvan zal medio 2005 een voorstel volgen over de inzet voor Utrecht Veilig! in de bestaande en nieuwe gebieden vanaf 2006. Daarover is nu niets besloten. Het college heeft besloten om de bestaande urgentiegebieden te behouden en de behaalde resultaten in het kader van Utrecht Veilig! per 1 januari 2006 zoveel mogelijk in te bedden in de reguliere activiteiten. Ook de inzet in het Stationsgebied wordt voortgezet.

Utrecht Veilig! Dat doen we samen
Utrecht Veilig! Dat doen we samen is een initiatief van politie, gemeente, openbaar ministerie en andere partijen. De aanpak Utrecht Veilig! staat voor extra aandacht in de hele stad, met accenten in de buurten Nieuw-Hoograven, Kanaleneiland-Noord en het Stationsgebied.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, 030-286 14 09.