Gemeente Amersfoort

Persbericht

afdeling Communicatie

nummer: 102

datum: 4 april 2005

Week van de Leerplicht:

Acties en rappers Lange Frans & Baas B. tegen te laat komen en spijbelen

Leerplichtige kinderen en jongeren horen tijdens schooltijd op school te zijn om aan hun toekomst te werken. Wie te laat komt, spijbelt of zich schuldig maakt aan 'luxeverzuim' (een weekje extra vakantie of een dagje vrij) wordt daarop aangesproken en riskeert een taakstraf of een boete. Dat is de centrale boodschap voor de Week van de Leerplicht die van 11 tot en met 15 april zal plaatsvinden in Amersfoort. In deze week vraagt de gemeente via diverse acties en een optreden van Lange Frans & Baas B. aandacht voor de risico's van schoolverzuim, het belang van het behalen van een diploma en het handhavingsbeleid voor leerplicht in Amersfoort.

De Week van de Leerplicht maakt onderdeel uit van de campagne 'Veilig op straat'. Veelvuldig verzuim verhoogt het risico dat een jongere zonder een diploma de school verlaat; hij verkleint daarmee zijn kansen op passend werk. Schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten kunnen een voorbode zijn voor mogelijke ontwikkeling van crimineel gedrag later. Met een strikt handhavingsbeleid wil de gemeente, samen met politie en scholen, voorkomen dat jeugdigen in de problemen komen zodat zij hun opleiding ongestoord kunnen afronden.

Actieweek

In de Week van de Leerplicht zijn diverse acties gepland.

Maandag 11 april Te laat-actie
Op drie basisscholen krijgen ouders en kinderen die te laat komen een gele kaart. Een waarschuwing met name aan de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen op tijd op school zijn. De wethouder van Onderwijs en de toezichthouders zullen aan deze actie meewerken bij deze scholen.

Dinsdag 12 april SpijbelSMS-actie
Spijbelende leerlingen van een aantal scholen voor voortgezet onderwijs krijgen van de school een SMS op hun mobiele telefoon. Ook de ouders krijgen een melding via SMS dat hun kind niet op school is verschenen. In Nederland is op een klein aantal scholen in Amsterdam en Rotterdam ervaring opgedaan met SpijbelSMS. De eerste ervaringen zijn positief: minder schoolverzuim en meer alertheid bij ouders.

Woensdag 13 april Belactie
De verzuimcoördinatoren van drie scholen voor voortgezet onderwijs melden schoolverzuimers bij de leerplichtambtenaren van de gemeente. Deze nemen contact op met de leerling om te beoordelen of het om geoorloofd/ongeoorloofd verzuim gaat en spreken de leerling en zijn ouders hier op aan.

Donderdag 14 april Straatactie met politie
Op donderdag 14 april gaan twee teams van politie (op mountainbike), toezichthouders en leerplichtambtenaren de straat op. Wethouder Eerdmans gaat met een van de teams mee. Zij gaan op zoek naar jeugdigen en controleren of die spijbelen. Als dit zo is, worden ze naar school gestuurd. In de middag wordt gecontroleerd of de spijbelaar zich op school heeft gemeld. Is dit niet het geval, dan onderneemt de leerplichtambtenaar stappen en kunnen eventueel maatregelen tegen de spijbelaar worden genomen.

Vrijdag 15 april rappersduo Lange Frans & Baas B. Onder het motto 'Spijbelen is NIET COOL' geeft het rappersduo Lange Frans & Baas B. een spetterend optreden voor alle scholieren in Amersfoort op het Lieve Vrouwekerkhof. Ze brengen onder meer hun grote hits 'Moppie' en 'Zinloos' en nemen stelling tegen spijbelen.

Achtergrondinformatie handhaving leerplicht
De Wet op de Leerplicht geeft aan dat jeugdigen tussen de 5 en 17 jaar verplicht naar school moeten. Het handhaven van de leerplicht is een samenspel tussen scholen, de afdeling Leerplicht van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Zij hebben ieder een eigen rol in het signaleren, registreren en eventueel beboeten van ongeoorloofd verzuim. Dit betreft het structurele spijbelgedrag en zogenaamde 'luxeverzuim' - ouders die hun kind een weekje extra van school houden voor vakantie of leerlingen die een uurtje vrij nemen. Spijbelaars of ouders die hun kinderen ongeoorloofd thuis houden lopen het risico van een alternatieve straf of een boete die kan oplopen tot E 150,-. Aan (regelmatig) spijbelen liggen vaak diepere oorzaken ten grondslag: problemen op school, pesten, problemen thuis, puberteit of acceptatieproblemen. Daarom is beboeten lang niet altijd de beste weg om spijbelen tegen te gaan. Via het hulpverleningscircuit kan een aantal jongeren weer op het goede spoor worden gebracht.

Informatie voor de redactie:
De te laat-actie is op de Tafelronde, de Zevensprong en de Wegwijzer in de wijk Schothorst. De SMS-actie wordt gehouden op het Farel College en de Boogschutter. De belactie is bij 't Atrium, Keistad praktijkonderwijs en Stromenland-locatie Muurhuizen. De straatactie vindt plaats van 10.30 tot 12.30 uur op het Neptunusplein en in het Centrum. De teams vertrekken om 10.30 uur vanaf het stadhuis. Wilt u namen van scholen, tijden en locaties NIET in uw publicaties vermelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ans Röling, communicatieadviseur van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 06 20 00 28 96 of e-mail jw.roling@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl


---- --