Gemeente Delft

Delfts blauw weer terug uit China

Binnenkort start het Delftse kunstproject Of the Arrival and the Departure, waarin de herkomst van het Delfts Blauw, de geschiedenis van de VOC-handel en hoe het van oorsprong Chinees porselein eeuwen geleden in Delft terecht kwam, centraal staan. Alledaagse Delftse gebruiksvoorwerpen worden naar China verscheept en komen als porseleinen replica's weer terug. De porseleinen voorwerpen worden in tentoongesteld, evenals een beeldverslag van de reis naar China en terug naar Delft.

In opdracht van de gemeente Delft heeft de Chinese beeldend kunstenaar Ni Haifeng het kunstproject Of the Arrival and the Departure ontwikkeld, waarin het Delfts blauw centraal staat. Delfts blauw aardewerk is voor de meeste Nederlanders een stukje nationale trots net als tulpen, klompen en molens. Net zomin als de tulpen oorspronkelijk uit Nederland komen, is de oorsprong van Delfts blauw ook ergens anders te vinden. In de 17e eeuw brachten de schepen van de V.O.C. Chinees porselein mee naar Nederland. Dit Chinees porselein bleek hier zo populair dat men dit in Delft is gaan namaken en al snel bekend werd als Delfts blauw. Het succes van Delfts blauw werd zelfs zo groot dat in andere landen het originele Chinees porselein ook Delfts blauw wordt genoemd.

Dit verhaal heeft de Chinese beeldend kunstenaar Ni Haifeng geïnspireerd om het Chinees porselein weer terug te halen naar Delft. Ni Haifeng gaat aan de Delftenaren vragen hem specifieke hedendaagse Delftse gebruiksvoorwerpen te geven die hij naar China stuurt om ze daar na te laten na maken in Chinees porselein. Dit zal gebeuren in Jing De Zhing, dezelfde stad waar ook in de 17e eeuw het Chinees porselein vervaardigd werd. Deze porseleinen replica`s worden vervolgens weer naar Delft verscheept net als toen. De inzameling van de Delftse gebruiksvoorwerpen vindt op verschillende plaatsen en dagen plaats:

Maandag 4 april Start inzameling op de basisschool Jan Vermeer, waarbij Ni Haifeng klassikaal iets gaat vertellen over zijn werk en het project. In de school wordt een inzamelplek gemaakt met een grote kist.

Woensdag 6 april 11. 30 uur officieel sluiting en verzegeling van inzamelkist in de basisschool Jan Vermeer door de kinderen samen met de kunstenaar.

Woensdag april Inzameling in de Cesar Franckflat (Buitenhof) van 14.00 tot 17.00 uur

Dinsdag 12 april Inzameling op de markt bij de Hoven (Voorhof) van 9.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 14 april Inzameling op de Warenmarkt (Centrum) van 9.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 23 april Afsluiting inzameling op de Antiek, Curiosa en Boekenmarkt op de Voldersgracht en de Wijnhaven (Centrum) van 9.00 tot 16.00 uur.

Het werk van Ni Haifeng zal dit najaar te zien zijn in Het Prinsenhof en op een schip dicht bij het centrum, alsof het nog moet worden uitgeladen. De dubbeltentoonstelling zal onder andere bestaan uit deze porseleinen gebruiksvoorwerpen, een videoverslag van de totstandkoming van dit project en geluidscollages.

Dit project is geïnitieerd door de gemeente Delft en maakt deel uit van het tweejaarlijks beeldende kunstproject "Buiten de Muren".

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft