STICHTING SCHRIJVEN

Van debuut tot nominatie: Van Eijkeren beschrijft schrijfproce

Amsterdam, 31 maart 2005. Journalist Dylan van Eijkeren (1967) bedacht een reis, bereidde die nauwgezet voor, wist financiering te vinden en schreef in 93 dagen zijn debuut - het reisboek De enige gast, (De Geus, 2004). Het boek is nu genomineerd voor de VPRO Gids Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek . (De winnaar wordt op 22 april bekendgemaakt.)

In Club Schrijven Magazine doet Van Eijkeren vermakelijk verslag van het ontstaan van zijn debuut. 'Ik kocht vier nieuwe banden en een knalpot. Ik was klaar voor de start. Of niet helemaal. 'Vervoer, onderdak, de oude banden verbreken.' Voornemens: 'De oorlog ontwijken, lokaal eten, niet tussentijds naar huis gaan.' De reis, de aantekeningen in de Moleskinboekjes. Maar dan: terug naar huis, het schrijven zelf. De angst voor het opdrogen van het verhaal. De uitvinding van de driedagencyclus, de discipline, het strakke schema. 'Ik tikte met oogkleppen op alsof ik op de hielen werd gezeten door aanzienlijk engere mensen dan mijn redacteur.' Klaar op dag 93. Goedgekeurd op dag 94.
Instructief voor aspirant-debutanten: lees het uitgebreid in Club Schrijven Magazine 2-2005 (april/mei).

+++ Club Schrijven Magazine besteedt in nr. 2 (april/mei) uitvoerig aandacht aan 'reisschrijven'. Verder in Club Schrijven Magazine 2: Schrijfstad Alkmaar: literaire activiteiten in en om Alkmaar, Schrijvers en hun redacteuren; Het debuut: Judith Eiselin en Willem Kuipers; 'Nooit meer' - wedstrijd afscheidsbrieven schrijven; Workshop op papier 'Het arsenaal van de dichter'; en de vaste rubrieken Nieuws, Tekstuur (bespreking ingezonden werk), Schrijfagenda, Media, en Schrijfboeken.

Club Schrijven Magazine
van inspiratie tot publicatie - het vakblad over creatief schrijven; verschijnt 6 x per jaar
jaar 9 nummer 2, april/mei 2005;
losse verkoop E 6; abonnement E 28 per jaar
Uitgever: Stichting Schrijven; te bestellen via (0031)20-625 4141 en www.clubschrijven.nl
los te koop bij boekhandels in Nederland en Vlaanderen (zie http://www.schrijven.org/index.php?boekhandels )
---

Opmerking voor de redactie,