FILMMUSEUM

Filmmuseum presenteert verloren gewaande film met Valentino

Het Filmmuseum presenteert de nieuwe restauratie van de vorig jaar teruggevonden film Beyond the Rocks (Sam Wood, 1922). Filmhistorici waren al bijna driekwart eeuw op zoek naar deze klassieker, de enige film waarin Hollywoodsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen te zien zijn. Beyond the Rocks is gerestaureerd en door componist Henny Vrienten van een score voorzien. Op 5 april, tijdens de tweede editie van de Filmmuseum Biënnale, beleeft de film zijn wereldpremière; vanaf 26 mei is Beyond the Rocks in de Nederlandse bioscopen te zien.
Van 5 en 10 april in Pathé Tuschinski (Amsterdam) en Van 6 t/m 10 april Filmmuseum Cinerama (Amsterdam). Vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.

Beyond the Rocks leek spoorloos verdwenen. Het enige wat van de film restte, was een strook nitraat van één minuut, die sinds 1976 in de collectie van het Filmmuseum rust. Groot was dan ook de verbazing toen de film in de nalatenschap van een filmverzamelaar opdook. Eindelijk kon deze beroemde stille film in volle luister worden hersteld. Het Filmmuseum beschikt daarmee over een werkelijk unieke kopie.

Filmhistorici en -restauratoren zijn bijna driekwart eeuw op zoek geweest naar Beyond the Rocks een klassiek melodrama over onmogelijke liefde. Het is de enige film uit de stille-filmperiode (1895-1928) waarin de destijds grote filmsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen optreden en maakt derhalve een uniek onderdeel uit van de filmhistorie.

De teruggevonden Nederlandse kopie van Beyond the Rocks (of Gouden Boeien, zoals de Nederlandse titel luidt) verkeerde nog in redelijk goede conditie. Geprobeerd is om de film zo veel mogelijk in zijn originele staat te herstellen. Het Filmmuseum besloot ook een moderne versie van Beyond the Rocks te produceren, en nodigde Henny Vrienten uit een score te schrijven.

Henny Vrienten, filmcomponist en muzikant, schreef zijn eerste filmcompositie voor de Nederlandse speelfilm De prooi (Vivian Pieters, 1985). De laatste jaren werkte hij onder meer aan de muziek voor Pietje Bell en Pietje Bell II (Maria Peters, 2002/2003), Het stenen vlot (George Sluizer, 2002), The Discovery of Heaven (Jeroen Krabbé, 2001) en Left Luggage (Jeroen Krabbé, 1998). Op uitnodiging van het Filmmuseum schreef hij scores voor de stille-filmproducties Een telegram uit Mexico (Louis Chrispijn sr, 1914/1992), Het geheim van Delft (Maurits Binger, 1917/1995) en Zeemansvrouwen (Henk Kleinman, 1930/2003). Behalve de muziek maakte Vrienten voor Zeemansvrouwen ook het geluid. In 1996 won Henny Vrienten een Zilveren Harp voor zijn gehele oeuvre. Tweemaal, in 1996 en in 2001, nam Vrienten tijdens het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Vakprijs Filmmuziek in ontvangst.

Bij het creëren van soundtracks voor stille films maakt Vrienten optimaal gebruik van de vrijheid die hij heeft als componist. 'Wat voor een schrijver een wit vel is, zijn voor mij stille, bewegende beelden', aldus Vrienten in het Volkskrant-magazine (23-11-2003). Zijn filmmuziek is nooit hetzelfde: 'Als je het goed doet, dicteert de film de muziek', meent de componist. Voor Beyond the Rocks componeerde Vrienten, geheel in Hollywood-stijl, een grootse en meeslepende score.

De gerestaureerde kopie van Beyond the Rocks (met soundtrack van Henny Vrienten) beleeft op 5 april zijn wereldpremière In Tuschinski, tijdens de opening van de tweede editie van de Filmmuseum Biënnale. Milestone, gespecialiseerd in het distribueren van klassiekers, zal de film in Amerika distribueren.

De restauratie van Beyond the Rocks is mede mogelijk gemaakt door ING Real Estate Development.

Beyond the Rocks Sam Wood (VS 1922) Nederlandse tussentitels, ca 80', getint, 35 Mm, Dolby Digital.