Time : 1:54:09 PM
Date : Tuesday, March 29, 2005
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Klas uit Lochristi wint échte expeditie op de Noordzee

Een heuse wetenschappelijke zee-expeditie voor en door jongeren

Het is zovér! Op dinsdag 5 april 2005 vertrekken de leerlingen van de 6de klas sociale en technische wetenschappen van het Edugo instituut uit Lochristi, voor een heuse wetenschappelijke expeditie op de Noordzee. Met de nodige toeters en bellen worden ze tussen 10u30 en 12u feestelijk uitgewuifd vanuit de Oostendse zetel van DAB Vloot. In de week die volgt zal de groep van 18 gemotiveerde leerlingen o.l.v. coach Hilde Van Hamme onderzoek uitvoeren vanop het oceanografisch vaartuig De Zeeleeuw. Meer concreet gaan ze onderzoeken wat er zoal leeft boven, op en in de bodem van de zee en dit gebruik makend van diverse type netten en grijpers. Het wordt een week hard werken, met ook aandacht voor scheepsnavigatie, actieve tochten op de maritieme site Walraversijde en in het Zwin, en tal van maritiem getinte randactiviteiten. Op vrijdag 8 april stappen ze tenslotte met hun resultaten naar de minister van de Noordzee, Johan Vande Lanotte, om de minister persoonlijk te briefen over de verworven kennis van de zee.

Wat voorafging

Dat de klas uit Lochristi werd uitverkoren voor deze unieke ervaring, heeft alles te maken met hun inzet en creativiteit bij het zoeken naar oplossingen binnen het educatieve project 'Expeditie Zeeleeuw'. Dit project, dat mogelijk gemaakt werd door het actieplan 'Wetenschap maakt knap' van de Vlaamse overheid en werd uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de DAB Vloot van AWZ en SHE-Consultancy, is enig in zijn soort. Tweeduizend 17-18 jarigen uit meer dan 80 klassen van over gans Vlaanderen bogen zich de voorbije maanden over tien problemen die zich in de Noordzee voordoen. Hierbij kregen ze een massa informatie en tips aangeboden via een interactieve website, maar geen oplossingen. Die moesten ze zelf bedenken. De probleemvelden waren zo gekozen dat ze de belangrijkste beleidsdomeinen en zeewetenschappelijke onderzoeksvelden omvatten, waarvan de ca. 500 zeewetenschappers in Vlaanderen hun dagdagelijkse actiedomein maken: klimaat (en kustverdediging), scheepvaart (meteorologie en golven), visserij/aquacultuur, biodiversiteit, vervuiling, erfgoed, zeelucht, strandafval, ruimtelijke planning en oorlogsmunitie. Vragen als "Is kweek van kabeljauw een alternatief voor de tanende visserij op de soort?", "Hoe vaar je een haven binnen, rekening houdend met golven, ondiepten en
weersomstandigheden?", "Wat met de gedumpte oorlogsmunitie voor de kust van Heist?" kwamen daarbij aan bod. Het wedstrijdreglement luidde dat de klas die het best scoorde in het voorstellen van originele oplossingen voor minimaal drie problemen, een heuse expeditie zou winnen met het oceanografisch schip De Zeeleeuw. En dat werd dus de klas uit Lochristi. De tweede, de 5de klas A uit het St-Jozefsllyceum te Knokke-Heist, wint een initiatiecursus duiken in het Olympisch zwembad te Brugge.

Persconferentie op 5 april

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op dinsdag 5 april in het 'Zeewezengebouw' van DAB Vloot, Sir Winston Churchillkaai 2, Oostende van 10u30 tot 12u. Het wordt een levendig persmoment met als hoogtepunten een voorstelling van de resultaten door de klas uit Lochristi en andere deelnemende klassen, en het feestelijk uitwuiven van de winnaars op de vlakbij aangemeerde Zeeleeuw. Ook de experten die vanuit Vlaamse instellingen en universiteiten het project wetenschappelijk ondersteunden, zullen van de partij zijn. U wordt tevens vriendelijk uitgenodigd op de receptie die ter gelegenheid van dit persmoment wordt aangeboden. Mogen we u vragen uw aanwezigheid te willen bevestigen via onderstaand perscontact.

Perscontact:

Jan Seys
Communicatieverantwoordelijke VLIZ
Tel: 059 34 21 30
GSM: 0478 37 64 13
jan.seys@vliz.be
http://www.vliz.be

Bijlage bij dit bericht beschikbaar op www.pressreleases.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: VLIZ_20050329_134432_102_Att_1.doc