Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 25-03-2005

Informatiemiddag over beroerte in OLVG

In Amsterdam worden jaarlijks circa 1200 personen getroffen door een beroerte. Landelijk komt dat aantal op ongeveer 36.000 getroffenen, wat neerkomt bijna 100 patiënten per dag. Beroerte wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Op dinsdag 5 april aanstaande organiseert het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een inloopmiddag hierover. Alle belangstellenden zijn welkom.

Het doel van de inloopmiddag is het bevorderen van lotgenotencontact tussen patiënten met een beroerte en hun naasten. Patiënten kunnen in contact komen met een aantal organisaties die ondersteuning bieden aan mensen die een beroerte hebben gehad. Tevens is er gelegenheid tot het inzien van foldermateriaal, brochures en boeken en er wordt een video getoond. Aanwezig zijn onder andere Steunpunt Mantelzorg van Markant, Fontis Zorgthuis en vrijwilligers en ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging Samen Verder. Twee verpleegkundig consulenten van het specialisme Neurologie en een ergotherapeut van het OLVG kunnen vragen van patiënten beantwoorden.

Beroerte
Als de zuurstofvoorziening naar de hersenen plotseling wordt onderbroken, spreken we over een beroerte. Er zijn twee vormen van een beroerte te onderscheiden. De eerste is wanneer een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten door een bloedstolsel of een dichtgeslibd bloedvaatje in de hals of in de hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen weinig of tijdelijk geen zuurstof. Men spreekt dan van een herseninfarct. Het kan ook zijn dat een bloedvat in de hersenen scheurt of knapt, waardoor het bloed zich in het hersenweefsel ophoopt. Dit noemt men een hersenbloeding.

Gevolgen
De gevolgen van een beroerte kunnen aanzienlijk zijn, zoals bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen, last van een minder goed geheugen, problemen met de concentratie of snel geïrriteerd zijn. Daarnaast komen er emotionele en gedragsmatige problemen voor. Beroerte wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.

Meer informatie
Geïnteresseerden zijn van 13.00 tot 16.00 uur welkom in de centrale hal van het OLVG, Oosterpark 9. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie is het Informatiecentrum van het OLVG bereikbaar, telefoon (020) 599 25 55, e-mail: informatiecentrum@olvg.nl.