Gemeente Maassluis

Informatieavond gemeentelijke monumenten

monumentaal_maassl._klein.jpg

Dinsdag 5 april a.s. vindt de officiële start plaats van het aanwijzingstraject voor gemeentelijke monumenten in Maassluis. Een bijzonder moment, want Maassluis kent wel heel veel bijzondere gebouwen, maar nog geen gemeentelijke lijst die deze panden beschermt. Uit een inventarisatie die een paar jaar geleden is gehouden bleek dat er meer dan 200 panden zijn die zo bijzonder zijn, dat zij in aanmerking komen voor een beschermende status en daarmee wordt op 5 april mee begonnen.

Het in één keer aanwijzen van meer dan 200 panden is in de praktijk niet haalbaar. Vandaar dat is gekozen voor fasegewijze aanpak. De eerste zogenaamde tranche omvat 38 objecten, het merendeel daarvan panden. In het inventarisatierapport `Naar een Monumentaal Maassluis' zijn deze objecten het hoogst gewaardeerd. Een zorgvuldige aanpak bij het lange traject van aanwijzing is hierbij is een absoluut vereiste. Daarbij is een goede communicatie met eigenaar - bewoners van essentieel belang voor het slagen van het hele traject van aanwijzing. Bedacht moet worden dat je het hebt over het eigendom van een ander.

Informatieavond
De eigenaar - bewoners van de panden die in het inventarisatierapport voorkomen zijn er allemaal van op de hoogte gesteld dat hun pand voorkomt in het rapport en is er dus sprake van een pand met monumentale waarden. Degenen die worden betrokken in het aanwijzingstraject waarmee wordt gestart zijn uitgenodigd voor de informatieavond op dinsdag 5 april a.s. Een belangrijk, maar ook een bijzonder moment. Het is de officiële start om te komen tot een gemeentelijke monumentenlijst.

Wethouder Hoogenraad
Vanzelfsprekend is Pieter Hoogenraad, wethouder cultuur en monumenten één van de sprekers. Daarnaast zal Bouwadviesbureau De Groene Werf die de werkzaamheden voor de gemeente gaat verrichten zich presenteren. Er zal ondermeer uitleg worden gegeven over de procedure die zal worden gevolgd om tot de aanwijzing van de eerste gemeentelijke monumenten in Maassluis over te gaan.

Zorgvuldige procedure
Die aanwijzing gaat niet zomaar. Daarvoor geldt een zorgvuldige procedure. Er zal overleg plaatsvinden, maar er zal ook gelegenheid zijn om te reageren op de gemaakte omschrijving van het pand door de eigenaar. Al met al een proces waar de nodige tijd mee gemoeid is. Dat er regelmatig informatie zal worden verstrekt door de gemeente om zo de eigenaren op de hoogte te houden van de stand van zaken is eigenlijk vanzelfsprekend. Het is immers van het grootste belang dat er op een open en eerlijke manier van belang zijnde informatie wordt verstrekt.