Gemeente Heemskerk


Wethouder onthult plaquette bij WNF-woningen in Waterakkers

HEEMSKERK Wethouder B.J. Hollebrand onthult op 5 april een plaquette bij de oplevering van twaalf WNF-zonnewoningen in Waterakkers-Lunetten. Het gaat om de eerste serie woningen van deze soort die in Nederland gerealiseerd wordt. De ontwikkeling van de zonnewoning is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en Novem. De woningen zijn energiezuinig en worden gebouwd met duurzame materialen. Het project in Waterakkers-Lunetten wordt onder auspiciën van Bouwfonds MAB Ontwikkeling te Haarlem uitgevoerd door Bouwbedrijf Meijer.

Sinds 1995 verbindt het Wereld Natuur Fonds zijn naam aan nieuwbouwprojecten met energiezuinige woningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen (FSC-hout). Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan twee belangrijke bedreigingen van de natuur: klimaatverandering en ontbossing. Zonnewoningen beschikken over een goede klimaatbeheersing en een uitstekende isolatie; ze maken optimaal gebruik van daglicht. De energierekening valt 25% lager uit, vooral door een besparing op gas. Door toepassing van bestaande technieken en maatregelen is de bouw mogelijk zonder veel meerkosten.

In Waterakkers-Lunetten verrijzen in totaal twaalf zonnewoningen. Sommige zijn al opgeleverd; de andere volgen binnenkort. Wethouder Hollebrand zal door het onthullen van een plaquette in een tuinmuur deze voor bewoners en milieu heuglijke gebeurtenis voor de toekomst vastleggen. De bewoners van de woningen krijgen door het Wereld Natuur Fonds een certificaat overhandigd. In Lelystad wordt gewerkt aan een project met maar liefst 900 zonnewoningen, maar Heemskerk heeft de primeur.