Gemeente Heemskerk


Twee buurtcontractbijeenkomsten Van Acker tot Burcht

HEEMSKERK Van Acker tot Burcht krijgt als vijfde en laatste buurtbeheergebied een buurtcontract. Dat wordt gepresenteerd tijdens een speciale buurtcontractbijeenkomst. Vanwege de overweldigende belangstelling van de bewoners er zijn maar liefst 290 aanmeldingen worden er twee bijeenkomsten georganiseerd. De 190 bewoners die zich als eerste hebben aangemeld zijn van harte welkom op dinsdagavond 5 april in De Cirkel. Voor de 100 andere bewoners wordt op woensdag 6 april een tweede bijeenkomst georganiseerd in de raadzaal van het gemeentehuis.

Deze avond volgt op hoofdlijnen hetzelfde programma als de bijeenkomst van 5 april. Alle bewoners die zich hebben aangemeld krijgen nog persoonlijk bericht voor welke avond zij zijn uitgenodigd. Op beide avonden gaan burgemeester Schneiders en drie wethouders vanaf 20.00 uur in op de resultaten van een grootscheeps buurtonderzoek. In verschillende stemrondes worden de bezoekers via stemkastjes geraadpleegd over zaken die hun buurt aangaan. Hoofdschotel vormt een toelichting op het concept buurtcontract. In de definitieve versie daarvan legt het gemeentebestuur zich vast binnen een overeengekomen termijn uitvoering te geven aan een aantal afspraken. Het contract bevat zowel punten van de gemeente als van de met het gemeentebestuur samenwerkende partners Welschap, ReinUnie, de politie en WOONopMAAT. Werken met een buurtcontract is een nieuwe manier om inwoners meer te betrekken bij hun directe woon- en leefomgeving. Voor het gemeentebestuur is het een belangrijk middel om behoeften te peilen en het draagvlak te vergroten voor het beleid, gericht op de leefbaarheid, veiligheid en de inrichting van buurten. Daarnaast zet het gemeentebestuur met deze werkwijze een belangrijke stap voorwaarts: de prestatieverplichtingen worden samen met de bewoners binnen de looptijd van het contract ook gegarandeerd in daden omgezet. Dus: afspraak is afspraak!

Stemkastjes
Doel van de buurtcontractbijeenkomst is de inhoud van het concept buurtcontract nog eens goed met de aanwezige bewoners door te spreken. Burgemeester Schneiders presenteert het programma, dat onder andere bestaat uit presentaties door de verantwoordelijke portefeuillehouders over de themas: Schoon & heel en verkeersmaatregelen, Veiligheid, Samenleven. Het is daarnaast de bedoeling dat vragen uit de zaal worden beantwoord en onderwerpen ter discussie worden gesteld. Over en rond de themas worden bovendien stellingen gelanceerd, waarover bezoekers met stemkastjes hun mening kenbaar kunnen maken. De vorige buurtcontractavonden hebben geleerd dat bezoekers hier enthousiast over waren.
Na afloop van de buurtcontractbijeenkomsten van 5 én 6 april zal hard worden gewerkt om het concept buurtcontract om te zetten in een definitief contract. Dat zal dan worden ondertekend tijdens een openbare bijzondere zitting van het projectteam op 19 april in buurthuis de Werf. Daarna worden circa 3.850 Buurtagendas verspreid in Van Acker tot Burcht. Bewoners kunnen met deze agenda in de hand de voortgang van het buurtcontract mede helpen bewaken.