Gemeente Almelo

Bevrijdingsbomen ter herinnering aan 60 jaar bevrijding van Almelo

blad van esdoorn

Dinsdag 5 april is het zestig jaar geleden dat Almelo werd bevrijd door de Canadezen. Ter herinnering aan deze bevrijdingsdag worden op die dag bevrijdingsbomen geplant in de vijf stadsdelen van Almelo. Leerlingen uit groep 8 van basisscholen in Almelo en de stadsdeelwethouders planten tussen 14.00 en 14.30 uur esdoorns op vijf plekken in de stad. Ook dragen leerlingen gedichten voor.

Er is gekozen voor esdoorns omdat het blad van deze boom het nationale symbool is van Canada. Om 14.45 uur plant burgemeester Knip samen met leerlingen van de Reigershöte en de St. Egbertus een bevrijdingsboom op de kop van het Louise van Haeftenplantsoen bij station De Riet: de plek waar de Canadese soldaten Almelo binnen trokken. De andere leden van het college zijn hierbij ook aanwezig.

Bij alle bevrijdingsbomen komen herdenkingsplaquettes. Op zaterdagmiddag 7 mei wordt in het Louise van Haeftenplantsoen de plaquette door burgemeester Knip onthuld in aanwezigheid van Canadese veteranen. Almelo werd op 5 april 1945 bevrijd door de 4th Canadian Armoured Division'. De twee regimenten die Almelo bevrijd hebben zijn het Lake Superior Regiment' en The Canadian Grenadier Guards'.

Canadese soldaten trokken op 4 april 1945 via station De Riet Almelo binnen. Vier april werd er nog hevig gevochten en ook op 5 april gingen de gevechten nog door. Uiteindelijk gaven de nog aanwezige Duitse manschappen zich over. De datum 5 april 1945 gaat de boeken in als officiële bevrijdingsdag van Almelo.

In het onderstaande document vindt u een overzicht van de van de locaties waar de bevrijdingsbomen worden geplant, de aanvangstijden en de deelnemende basisscholen.