Openbare Bibliotheek Oss

Delen van motieven

Inzicht en achtergronden bij de hoofddoek

Persbericht

Wat Tentoonstelling en informatieve middag over de hoofddoek
Wanneer 5 t/m 29 april 2005 & informatieve middag zondag 24 april (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar Openbare Bibliotheek, Raadhuislaan 10 te Oss

Een deel van de tentoonstelling is tevens te zien in: Vrouwenschool Oss, Berghemseweg 8a (t/m 27 april !) & Internationaal Vrouwen Centrum, Berghemseweg 8b

Wie Presentatie & organisatie Cindy v.d. Bremen lezing door Rkia El Hid

Het project Delen van Motieven is een initiatief van Cindy van den Bremen en bestaat uit een reizende tentoonstelling, een informatieve middag en het boek Hoofddoeken samengesteld door Cindy van den Bremen, Uitgeverij Bulaaq (voor 12,50 verkrijgbaar bij de boekhandel). Zowel het boek, de tentoonstelling als de informatieve middag hebben als doel, inzicht en achtergrondinformatie bij de hoofddoek te verschaffen waardoor heersende vooroordelen kunnen worden weggenomen en onduidelijkheden kunnen worden uitgelegd. Tot nu toe is het project al op verschillende locaties in Nederland te zien geweest zoals het Centraal Museum Utrecht, Koninklijk Instituut voor de Tropen en in een aantal bibliotheken en wijkcentra.

Tentoonstelling

Van de foto's die de Iranese Giti Entezami voor het boek Hoofddoeken maakte, wordt een groot aantal tentoongesteld. De tentoonstelling laat zien dat er hoofddoeken zijn in verschillende soorten en maten. Ze geven de draagsters ervan een bijzonder cachet. Soms zien ze er uitdagend door uit, of bedeesd en in zichzelf gekeerd. Je kunt hem ook speels dragen, of zelfbewust. Het is wat je verkiest, of wat de conventie voorschrijft. Maar opvallend blijven ze. De teksten zijn een afwisseling van citaten van zelfbewuste hoofddoekdragers, achtergrondinformatie en verzen uit de koran die gaan over het bedekken.

Informatieve middag

Voordat we kennis maken met een aantal zelfbewuste moslimas leren we eerst wat over de theoretische & praktische achtergronden bij de hoofddoek. De lezing van Rkia El Hid, die zal starten om 14:00 uur, gaat dieper in op de verschillende redenen en motivaties bij het dragen van een hoofddoek. Wat staat er bijvoorbeeld over in de Koran, speelt cultuur een rol bij de vorm van de bedekking en zijn er wellicht verschillende redenen of motivaties voor het dragen van een hoofddoek.

Na de lezing zal een panel van moslimas (o.a. uit Oss) vragen beantwoorden, in eerste instantie van de presentatrice Cindy van den Bremen, maar later ook vragen vanuit het publiek. Vooral de persoonlijke ervaring, motivatie en achtergrond staan deze middag op de voorgrond. Hiermee willen we voorbij gaan aan de welles-nietes discussie. De hoofddoek noch de Koran staan deze middag ter discussie; door deze kennismaking met de ander willen we juist een kijkje in de belevingswereld van de zelfbewuste moslima bieden. Welke vrouw zit er achter de hoofddoek, waarom draagt ze er één of juist geen. Hoe kijkt ze naar andere vrouwen met of zonder hoofddoek. Hoe participeert ze in de maatschappij. Belemmert haar hoofddoek, religie of afkomst haar in haar ambities of het gewone dagelijkse leven. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant in het kader van Actieplan Cultuur Bereik.
Met de tentoonstelling en de informatieve middag willen de Bibliotheek Oss, Vrouwenschool en Internationaal Vrouwen Centrum de wederzijdse kennismaking tussen hoofddoekdraagsters en niet-draagsters stimuleren en begrip creëren voor de vrije keuze bij het dragen van een hoofddoek, zowel binnen als buiten de moslimgemeenschap.