Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

printversie

Delegatie LNV bezoekt proefproject Rietkreek

Gezamenlijke aanpak vermindering uitstoot van fosfaat en stikstof naar grond- en oppervlaktewater

Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) brengt op dinsdag 5 april een bezoek aan het projectgebied Rietkreek. In dit gebied rond Nieuw-Vossemeer is een proefproject gestart om de kwaliteit van het grondwater en het water van deze kreek en de aangrenzende sloten te verbeteren. Waterschap Brabantse Delta, de provincie, de gemeente Steenbergen, de ZLTO en agrariërs en bewoners in dit gebied bereiden samen maatregelen voor om vervuiling van het water tegen te gaan. Het gaat daarbij in eerste instantie om de vermindering van de uitstoot van meststoffen (fosfaat en stikstof) naar het water.

Landbouwmaatregelen
De medewerkers van het ministerie hebben vooral interesse voor de maatregelen van de landbouwsector op het gebied van vermindering van de uitstoot van fosfaat en stikstof. Daarom bezoeken ze 's middags twee landbouwbedrijven. Het eerste bedrijf is deelnemer aan het project Actief Randenbeheer Brabant. Deelnemers aan dit project houden een strook land naast een sloot vrij waarop zij niet bemesten en geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken om verwaaiing van deze stoffen naar het slootwater te voorkomen.
Dit van oorsprong Brabantse project wordt mogelijk landelijk ingevoerd.

Daarna gaat de delegatie naar een deelnemer aan het zogeheten project "optimalisatie mineralengebruik". Hierbij wordt de hoeveelheid fosfaat en stikstof, die via de mest op het land komt, afgestemd op de opname van deze stoffen door de gewassen die op het land groeien. Tevens wordt onderzocht hoe de opname door de gewassen van meststoffen vergroot kan worden. Op die manier spoelen er veel minder meststoffen uit naar het water in de Rietkreek.

Rioolwaterzuivering Nieuw-Vossemeer
Ten slotte wordt een bezoek gebracht aan de
rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuw-Vossemeer. Onderdeel van het proefproject is een onderzoek naar mogelijke maatregelen om het gezuiverde water extra te filteren. Ook dat draagt bij aan minder meststoffen in het water.
Het terugdringen van de uitstoot van meststoffen is een verplichting van de Europese Unie. Het is belangrijk om goed af te wegen waar het geld van de maatschappij het beste kan worden ingezet om die uitstoot terug te dringen. Het gaat dan ondermeer om de afweging tussen maatregelen in de landbouwsector of door verdergaande zuivering van het afvalwater.

---