Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)


Principeakkoord over metaal-cao

CNV Metaal en elektro heeft maandagavond 4 april een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de circa 180.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie.

De cao bevat bij een duur van 1 juli 2004 tot en met 31 oktober 2007 een loonsverhoging van 4,4 procent en daarnaast in totaal 1,25 procent aan eenmalige uitkeringen. De vroegpensioenleeftijd blijft 62 jaar. Volgens cao-onderhandelaar Jan Wevers zijn de werkgevers onder druk van de succesrijke staking van vrijdag 1 april alsnog bereid geweest een 'kwalitatief en financieel goede cao af te sluiten. De solidariteit van de werknemers heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.'

Verbetering ziekengeld
Voorts is de bond is er in geslaagd het inkomen voor zieke werknemers te verbeteren ten opzichte van de insteek van de werkgevers. In het eerste jaar krijgen zieke werknemers 100 procent, in het tweede jaar 80 procent. Aanvankelijk wilden de werkgevers niet meer dan 70 procent betalen. Aanvulling bij hervatting van het werk: vanaf de datum van werkhervatting moet de werkgever twee jaar lang het inkomen aanvullen. Het eerste jaar tot 100 procent. In het tweede jaar van werkhervatting krijgt de werknemer een aanvulling tot 90 procent van het laatst verdiende loon.

Pensioen op 62 jaar
In de nieuwe pensioenregeling blijft de pensioenleeftijd 62 jaar. Wel gaat vanaf 2008 de uittredingsleeftijd van de overgangsregeling stapsgewijs omhoog van 61 naar 61,5 jaar. Voorts zijn afspraken gemaakt over de invoering van een levensloopregeling. Het gespaarde verlof kan in deeltijd of in volle tijd kan worden opgenomen. Ook is het mogelijk het verlof in de levensloopregeling voor maximaal twee jaar direct voorafgaand aan de pensioenleeftijd op te nemen.

Langer werken op vrijwillige basis
Over arbeidstijden waren CNV Metaal en elektro en de werkgevers het al eerder eens. Per bedrijf kan door de ondernemingsraad worden afgesproken dat de jaarlijkse arbeidsduur met 24 uur wordt verlengd tegen betaling van 1,15 procent extra loon. Individuele werknemers hebben het recht hieraan niet mee te doen. De cao-commissie van CNV Metaal en elektro buigt zich woensdag 6 april over dit principeakkoord. Als de cao-commissie positief is, worden de stakingen van donderdag 7 en vrijdag 8 april opgeschort.