Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol breidt activiteiten op luchthaven Stockholm uit

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
4 april 2005                                                  
De commerciële specialisten van Amsterdam Airport Schiphol en Stockholm-Arlanda Airport gaan hun samenwerking uitbreiden. Vandaag is het contract getekend om de activiteiten van de gezamenlijke, reeds bestaande joint-venture, uit te breiden naar de winkels, horeca- en verblijfsfaciliteiten in terminal 2, 3 en 4 en SkyCity van Arlanda Airport.

De joint venture van Schiphol en Arlanda, 'Arlanda Schiphol Development Company AB', is sinds eind 2003 verantwoordelijk voor het management van de commerciële faciliteiten in Terminal Noord (terminal 5) van de Zweedse luchthaven. Vanuit Terminal Noord vindt het overgrote gedeelte van het vliegverkeer plaats, naar vooral internationale bestemmingen. Deze activiteiten worden nu uitgebreid met de commerciële faciliteiten in SkyCity, het voor publiek toegankelijke centrale winkelcentrum en treinstation, en de overige vertrekhallen en pieren van Arlanda.

Succesvolle samenwerking
Amsterdam Airport Schiphol en Arlanda voeren vanaf nu gezamenlijk het management over alle winkels, horecagelegenheden en alle verblijfsfaciliteiten op de luchthaven van Stockholm, zowel voor als achter de paspoortcontrole. In Terminal Noord, waar zowel SAS en haar STAR-alliantiepartners als ook de meeste overige grote Europese luchtvaartmaatschappijen zijn te vinden, exploiteert de joint-venture nu zo'n 20 winkels en 12 horeca-gelegenheden. Op de pieren zijn bovendien banken, een wisselkantoor en een business/communications centre gevestigd. In de uitbreiding van Terminal Noord, die eind 2003 is geopend, zijn winkels en horeca voor het eerst in één ruimte geclusterd en daarmee overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar voor passagiers.

De retail joint-venture van Schiphol en Arlanda gaat in de toekomst ook het commerciële management van terminal 2, 3 en 4 en SkyCity voeren. Terminal 2, 3 en 4 worden voornamelijk gebruikt voor het binnenlandse vliegverkeer. Terminal 2 wordt bovendien ook gebruikt voor vluchten door British Airways en oneworld alliantiepartners. SkyCity is het landzijdige winkelcentrum en treinstation. SkyCity is gesitueerd midden tussen terminals 2, 3 en 4 en Terminal Noord.

Joint-venture
In november 2003 werd de samenwerking tussen Schiphol Group en Luftfartsverket getekend. Amsterdam Airport Schiphol, vermaard om zijn AirportCity concept, assisteert de Zweedse luchthaven in het verder ontwikkelen van winkel- ,horeca- en verblijfsfaciliteiten. In februari 2004 werd hiervoor een joint-venture opgericht, 'Arlanda Schiphol Development Company AB',. Arlanda Airport neemt voor 60% deel in deze joint-venture en Schiphol Group voor 40%.

Behalve op de exploitatie van winkels, horecagelegenheden en anders verblijfsactiviteiten op Stockholm Arlanda Airport, richt Arlanda Schiphol Development Company AB zich op concept-ontwikkeling, product- en prijsbeleid, marketing en promotie.

026-2005/mb

Achtergrondinformatie Stockholm-Arlanda Airport

Zweden
Zweden is in oppervlakte (450.000 km2) het derde land van West-Europa. Het grootste deel van het land bestaat uit bossen (53%) en bergen (17%) en het telt zo'n 9 miljoen inwoners.

Het land exporteert vooral papier, elektrische en computeronderdelen, auto's, chemische en farmaceutische producten, machines en ijzer en staal. Een aantal zeer bekende Zweedse merken zijn Ericsson (elektronica en telefoons), Saab en Volvo (auto's) en Ikea (meubels). De Zweden zijn een volk dat veel en graag reist, en het land zelf is door de mooie natuur steeds meer in trek als toeristische bestemming, ook voor de wintersport.

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Stockholm is het politieke en economische centrum van het land. Eigenaar en exploitant van Stockholm-Arlanda Airport is de 'Luftfartsverket', de Zweedse Rijksluchtvaartdienst. Arlanda Airport is de grootste luchthaven van Zweden, na Kopenhagen de tweede luchthaven van Scandinavië, en een van de belangrijkste hubs van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS (Scandinavian Airlines).

Stockholm-Arlanda Airport
In 2004 reisden 16.250.000 passagiers (een stijging van 8% ten opzichte van het voorgaande jaar) via Arlanda Airport. Van deze ruim 16,2 miljoen passagiers vlogen meer dan 5,5 miljoen naar binnenlandse bestemmingen. Bijna 11 miljoen waren internationale passagiers. In 2004 telde Arlanda 122.680 vliegtuigbewegingen en werd er bijna 400.000 ton vracht via de luchthaven vervoerd.

In totaal vliegen er bijna 70 luchtvaartmaatschappijen van en naar Stockholm-Arlanda Airport. SAS is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij en vervoert samen met haar Star Alliance partners, zo'n 55% van alle passagiers van en naar Stockholm-Arlanda Airport. Andere belangrijke luchtvaartmaatschappijen zijn Finnair, Skyways, British Airways, Air France en KLM. Drie Scandinavische luchtvaartmaatschappijen vliegen alleen naar binnenlandse bestemmingen. Dagelijks zijn er negen verbindingen tussen Schiphol en Arlanda: vier vluchten van SAS en vijf van KLM, goed voor ruim een half miljoen passagiersbewegingen per jaar.

Stockholm-Arlanda Airport bestaat uit vier passagiersterminals die met elkaar verbonden zijn. Een landzijdig winkelcentrum, SkyCity, vormt de verbinding tussen Terminal Zuid (terminals 2, 3 en 4) en Terminal Noord (terminal 5, met de A-, B- en F-pier). Terminal Noord, met bijna 9 miljoen passagiers, wordt vooral gebruikt voor internationaal vliegverkeer; 84 % van alle internationale passagiers vertrekt vanuit deze terminal. Terminal Noord biedt voorzieningen voor overstappende passagiers. Vanuit Terminal Noord en Zuid vertrekken treinen naar Stockholm-Centrum. Vanuit SkyCity vertrekken ook treinen naar andere bestemmingen in Zweden.

Investeren in de toekomst
Stockholm-Arlanda Airport heeft in de afgelopen jaren ongeveer 1,1 miljard dollar geïnvesteerd in capaciteit en kwaliteit voor de toekomst. Onder de bouwprojecten behoorden de nieuwe F-pier, die in 2002 in gebruik is genomen, een nieuwe verkeerstoren en een nieuwe start- en landingsbaan, beide in 2003 geopend. Eind 2003 werd Terminal Noord uitgebreid met bijna 30.000 m2 . Het nieuwe gedeelte heet de "New Central Terminal"

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl