Voedingcentrum


Omega meergranenbrood met visvetzuren doorloopt Gedragscode met succes

5 april 2005

Sinds kort is er een nieuw product op de markt waaraan n-3 vetzuren uit vis zijn toegevoegd: Omega brood. Dit product heeft de Gedragscode voor de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims met goed gevolg doorlopen. Vier sneetjes Omega brood per dag leveren ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid van deze vetzuren. Daarmee kan regelmatige consumptie van Omegabrood bijdragen aan de verlaging van het risico van fatale coronaire hartziekten, zoals hartfalen of een hartinfarct.

Vooral mensen die minder dan één maal per week (vette) vis eten, kunnen baat hebben bij het eten van dit nieuwe brood. Mensen die één tot twee keer per week vis eten en mensen die geen verhoogd risico hebben op coronaire hartziekten zullen waarschijnlijk geen extra profijt ondervinden.

Visvetzuren

Vanwege de gezondheidseffecten adviseert de Gezondheidsraad volwassenen per dag 0,2 gram (200 mg) langeketenvetzuren uit vis binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door één tot twee keer per week vis te eten (70 tot 280 gram). Dat betekent niet dat wie geen vis eet, een tekort aan n-3-vetzuren heeft. Het lichaam maakt deze namelijk ook zelf aan. Wel hebben mensen die regelmatig vis eten, er beduidend meer in het lichaam. Juist deze extra hoeveelheid heeft een beschermend effect.

Gedragscode

Het Voedingcentrum beheert de Gedragscode voor de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims. Omegabrood is het zesde product dat de code met succes heeft doorlopen.