Voedingcentrum
Omega meergranenbrood met visvetzuren doorloopt Gedragscode met succes
5 april 2005
Sinds kort is er een nieuw product op de markt waaraan n-3 vetzuren
uit vis zijn toegevoegd: Omega brood. Dit product heeft de Gedragscode
voor de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims met goed
gevolg doorlopen. Vier sneetjes Omega brood per dag leveren ongeveer
de helft van de aanbevolen hoeveelheid van deze vetzuren. Daarmee kan
regelmatige consumptie van Omegabrood bijdragen aan de verlaging van
het risico van fatale coronaire hartziekten, zoals hartfalen of een
hartinfarct.
Vooral mensen die minder dan één maal per week (vette) vis eten,
kunnen baat hebben bij het eten van dit nieuwe brood. Mensen die één
tot twee keer per week vis eten en mensen die geen verhoogd risico
hebben op coronaire hartziekten zullen waarschijnlijk geen extra
profijt ondervinden.
Visvetzuren
Vanwege de gezondheidseffecten adviseert de Gezondheidsraad
volwassenen per dag 0,2 gram (200 mg) langeketenvetzuren uit vis
binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door één tot
twee keer per week vis te eten (70 tot 280 gram). Dat betekent niet
dat wie geen vis eet, een tekort aan n-3-vetzuren heeft. Het lichaam
maakt deze namelijk ook zelf aan. Wel hebben mensen die regelmatig vis
eten, er beduidend meer in het lichaam. Juist deze extra hoeveelheid
heeft een beschermend effect.
Gedragscode
Het Voedingcentrum beheert de Gedragscode voor de wetenschappelijke
onderbouwing van gezondheidsclaims. Omegabrood is het zesde product
dat de code met succes heeft doorlopen.