PERSBERICHT - 2005-04-05

Ultieme tocht langs zes LF-routes voor kilometervreter én recreatieve fietser

Fietsrondje Nederland van 1200 kilometer

Een Ronde van Nederland van 1200 kilometer. Dat is de ultieme fietsvakantie met de zojuist verschenen en compleet vernieuwde fietsgids Ronde van Nederland, opvolger van de succesvolle gelijknamige fietsgids uit 1998. De Ronde van Nederland is samengesteld uit zes bewegwijzerde Landelijke Fietsroutes (LF-routes) of delen daarvan, en voert langs de Noordzee- en Waddenkust en door het oosten en zuiden van het land.

Onderweg doorkruist de route de meest uiteenlopende landschappen en toont de grote regionale verscheidenheid van ons land. De 1200 kilometer tellende ronde is ideaal voor een fietsvakantie, maar is ook bij elkaar te 'sparen' via dag- of weekendtochten.

Hij is dus zowel geschikt voor de ware kilometervreter als voor de puur recreatieve fietser. Tijdens de Uit&Actief beurs op 4, 5 en 6 maart aanstaande, in de Jaarbeurs te Utrecht, wordt de gids aan het grote publiek gepresenteerd.

Landschappen onderweg
De beschrijving van de Ronde van Nederland start in Arnhem en volgt eerst de LF3 Maasroute. Deze doorkruist het Gelderse rivierenlandschap en het Maasdal met onder meer het fraaie heggenlandschap.

In Venlo wordt overgestapt op de LF13 Schelde-Rheinroute. Deze voert eerst door het Brabantse land met o.a. de Peelstreek en een aantal bos- en heidegebieden, om na de Brabantse wal uit te komen bij het open Zeeuwse landschap. In Middelburg haakt de ronde aan op de LF1 Noordzeeroute. Deze leidt de fietser over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Via fraaie fietspaden door de duinen volgt de route de kust verder tot aan Callantsoog, in de kop van Noord-Holland.

Hier gaat de Ronde van Nederland over in de LF10 Waddenzeeroute en voert over zeedijken, langs (terp)dorpjes en door weids boerenland. Een uitstapje naar de Waddeneilanden is zó gemaakt. Vanaf Lauwersoog buigt de route zuidwaarts via de LF14 Saksenroute naar Enschede. Deze voert allereerst door Groningen, verder over de Drentse Hondsrug, door het Duitse Vechtdal en door glooiend Twente. Vanaf Enschede wordt de LF4 Midden-Nederlandroute gevolgd. Na Twente en de Achterhoek met zn vele landgoederen bereikt de ronde de IJsselvallei. Daarna omhoog, het Veluweplateau op, om ten slotte weer uit te komen in Arnhem.

Handige gids In de nieuwe fietsgids Ronde van Nederland wordt de route in 45 deeltrajecten beschreven, met de wijzers van de klok mee. Omdat alle LF-routes in twee richtingen zijn bewegwijzerd kan de ronde echter ook in omgekeerde richting worden gefietst.

De trajectindeling in de gids is niet per se bedoeld als indeling in dagtrajecten. Afhankelijk van weer, conditie en geplande uitstapjes is de fietsafstand van dag tot dag te bepalen. Ook kan iedereen zelf bepalen op welk punt de route wordt 'opgepakt'; NS-stations zijn bij uitstek geschikte startplekken.

Bij elk deeltraject horen een gedetailleerde topografische kaart (schaal 1:100.000) en een compacte beschrijving van het belangrijkste dat onderweg te zien is. De gids biedt verder veel nuttige adressen van musea en attracties, overnachtingsmogelijkheden, veerdiensten en VVV-kantoren.

De gids (124 pagina's full colour) heeft een handige spiraalband, waardoor hij makkelijk te gebruiiken is in een haartenstandaard op het stuur, en kost 17,50. Hij is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, ANWB/VVV of te bestellen bij het Fietsplatform (ISBN 90-72930-27-4).