Gasunie


PERSBERICHT BBL Company

BBL Company voorziet Verenigd Koninkrijk van gas via Shell Bacton

BBL Company en Shell U.K. Limited (Shell) zijn overeengekomen, dat de aardgasterminal in Bacton ingezet zal worden voor levering van gas aan het Verenigd Koninkrijk. Via deze terminal in Bacton gaat het gas naar het netwerk van Transco in het Verenigd Koninkrijk. De aardgasterminal in Bacton is eigendom van Shell en Esso Exploration and Production UK, een onderdeel van Exxon Mobil. Shell is operator van de terminal.

Vandaag werden de formele contracten ondertekend, waarin Shell de opdracht krijgt om ontvangstfaciliteiten te bouwen voor het verwerken van aardgas, dat via de BBL naar het Verenigd Koninkrijk stroomt. De BBL is een 235 kilometer lange pijpleiding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk en heeft een diameter van 36 inch. De leiding loopt van Noord-Holland tot Bacton, in het district North Norfolk. Daarmee wordt het voor het eerst mogelijk om via Nederland per pijpleiding gas te leveren aan de Britse markt. Dat is nodig, omdat er de komende jaren een tekort wordt verwacht op die markt. Gas dat vanaf het Europese vasteland wordt geleverd zal bijdragen aan de leveringszekerheid in het Verenigd Koninkrijk.

De BBL moet in december 2006 operationeel zijn. Als de capaciteit volledig wordt benut zal de BBL naar verwachting in 13% van de Britse vraag naar aardgas voorzien.

Voorbereidende werkzaamheden in Bacton voor de benodigde infrastructuur zijn inmiddels begonnen. De pijpleiding zal op de terminal van Shell worden aangesloten tussen september 2005 en oktober 2006.

Groningen, 5 april 2005


---

Voor meer informatie:

BBL Company: Piet Bakker tel. +31 (0)50 5212160

Shell: Frank James, tel. +44 (0)1263 582708