Dienstenbond CNV

Leden CNV Dienstenbond wijzen eindbod Sociaal Plan UWV massaal af 05-04-2005

Op 8 maart 2005 legden wij u het eindbod Sociaal Plan van de werkgever ter stemming voor. Na het tellen van de stemmen is gebleken dat meer dan 80% van de leden die van hun stemrecht gebruik maakten niets in het eindbod van de werkgever zien. Dat beeld komt overeen met de andere bonden (Abva-Kabo, CNV Publieke Zaak, CMHF en De Unie). De bonden hebben de werkgever dan ook laten weten dat er van een nieuw Sociaal Plan geen sprake kan zijn.

De CNV Dienstenbond heeft samen met de andere bonden door heel Nederland informatiebijeenkomsten gehouden. Veel leden hebben daar verteld waarom zij het eindbod van de werkgever niet zien zitten.

Voorts hebben de leden ook schriftelijk aangegeven waar de grootste problemen zitten. Wij sommen hieronder de drie grootste bezwaren op.


1. De ouderenregeling;
De in het eindbod opgenomen ouderenregeling is volgens de leden onvoldoende. De regeling staat voor te weinig medewerkers open en biedt onvoldoende financiële zekerheid. Werknemers die na 1 januari 2005 55+ worden, komen vanwege het Kabinetsbeleid, niet in aanmerking voor de ouderenregeling, waardoor een Bijstandssituatie dreigt.
Leden gaven aan dat er voor deze groep eigenlijk een werkgarantie moet komen. Voorts moet ook de remplaçantenmogelijkheid sterk worden uitgebreid.

2. Aanzeg en opzegtermijn;
Veel leden gaven aan niet te kunnen leven met het wegvallen van de aanzeg- en opzegtermijnen in het eindbod. De tijd waarbinnen nu ander werk gevonden kan worden is volgens deze leden nu te beperkt.

3. Vertrekregelingen;

Een groot aantal leden gaf aan dat de vertrekregelingen te beperkt zijn. Ze zouden boventallige medewerkers onvoldoende prikkelen om ander werk te vinden en bovendien te weinig zijn om een lager inkomen elders te compenseren. Ook de vrijwillige vertrekregeling werd als te mager ervaren.

Er zijn ook veel andere punten aangedragen: salarisgarantie, plaatsingsregels, aansluiting bij pensioenfonds enzovoort

Wat nu?
Naar onze mening zit de werkgever nu met een flink probleem in zijn maag. Hij kan op basis van het huidige Sociaal Plan namelijk nu geen boventalligheid aanzeggen omdat de bestaande plaatsingsregels daar geen ruimte voor geven. Deze regels zijn namelijk hoofdzakelijk gericht op interne herplaatsing. De werkgever zal zijn reorganisatieactiviteiten, voor zover deze gaan over het aanzeggen van boventalligheid dus in de ijskast moeten zetten. Gaat de werkgever toch mensen boventallig verklaren dan verzoeken wij u dat bij ons te melden. Hij zal dan pas op de plaats moeten maken.

Achteraf gelijk hebben is makkelijk maar wij merken wel op dat wij de werkgever al in 2003 voor deze situatie hebben gewaarschuwd en voelen ons dan ook niet verantwoordelijk voor het probleem van UWV.

Wel zijn wij inmiddels benaderd door UWV om de ontstane situatie te bespreken. De bonden hebben aangegeven bereid te zijn om de onderhandelingen te hervatten. Onze inzet zal hoofdzakelijk zijn gericht op verbetering van de hierboven genoemde punten. Als UWV bereid is om te onderhandelen dan zullen wij u nader berichten.

Communicatie met de Ondernemingsraad
Op alle bijeenkomsten vroegen leden ons of wij ons zondermeer neerleggen bij gedwongen ontslagen en of wij geen vragen stelden bij de aantallen. Per reorganisatie zullen wij die aantallen bekijken en oordelen of de werkgever niet teveel mensen boventallig verklaart. De Ondernemingsraad heeft hier de belangrijkste rol in en wij zullen hun oordeel sterk laten meewegen. Met de Ondernemingsraad hebben wij regelmatig overleg over de ontstane situatie.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker: hilversum@cnvdibo.nl