Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)


CNV: harde voorwaarde aan EU-Dienstenrichtlijn

EU-werknemers die hun diensten in Nederland aanbieden, moeten onder de Nederlandse cao vallen, vindt het CNV.

Dit voorbehoud maakt het CNV bij het SER-advies over de EU Dienstenrichtlijn. "Dit is voor ons een keiharde voorwaarde", aldus Rienk van Splunder, bestuurder sociaal-economisch beleid van de CNV Vakcentrale. "Wij willen voorkomen dat er loondumping ontstaat."

De Sociaal-Economische Raad (SER) is niet tegen de invoering van een Europese richtlijn die het vrije verkeer van diensten regelt, maar het voorstel schiet vooral op arbeidsrechtelijk gebied tekort. Het biedt volgens de raad te weinig waarborgen. Zo moeten er bijvoorbeeld hardere afspraken komen over de handhaving van arbeidsvoorwaarden, om illegale arbeid en illegale uitzendbureaus te bestrijden.

De SER is verdeeld op een keiharde essentiële voorwaarde die het CNV stelt aan deze richtlijn: dat de Nederlandse cao's van toepassing zijn op de te verwachten grotere toestroom van buitenlandse werknemers naar Nederland. Als deze eis niet wordt ingewilligd, zullen de lonen die in cao's zijn afgesproken worden uitgehold. Het wetsvoorstel WAGA dat het kabinet ingediend heeft bij de Tweede Kamer beoogt dit wel te regelen, tot grote ontevredenheid van de werkgevers die hiermee gebonden blijven aan de vaak hogere lonen. Van Splunder: "Het gaat niet alleen om de dienstenrichtlijn, maar dat de uitbreiding van de WAGA door het parlement wordt geaccordeerd. Dat is de voordeur richting de dienstenrichtlijn."