AutoRai

25 jaar Audi quattro centraal tijdens 'Techno Classica'

(5-4-2005)
Tijdens de grootste oldtimerbeurs van Europa, de 'Techno Classica', die van 7 tot en met 10 april wordt gehouden in de Duitse stad Essen, staat op de stand van Audi Tradition het 25-jarig jubileum van de Audi quattro centraal.
De âUr-quattroâ, zoals de vierwielaangedreven auto door liefhebbers meestal wordt genoemd, beleefde in maart 1980 zijn première op de Autosalon van Genève. Inmiddels heeft Audi al meer dan 1,8 miljoen personenautoâs met de quattro-vierwielaandrijving geproduceerd. Belangrijke successen in de autosport, waaronder vier rally-wereldtitels, leverden een bijdrage aan de legendarische reputatie van deze auto en technologie.

Tijdens de âTechno Classicaâ is een productieversie van de âUr-quattroâ uit 1981 te zien, een van de in totaal 11.452 exemplaren die tussen 1980 en 1991 van de âUr-quattroâ werden gebouwd. De oudste rally-quattro is de auto waarmee Hannu Mikkola en Arne Herz in 1981 de rally van San Remo reden en aan het eind van dat seizoen de RAC-rally in Groot-Brittannië op hun naam schreven.

Ook wordt er een Audi sport quattro uit 1984 getoond. Dit is een van de 214 exemplaren van de korte versie van de Audi quattro, die speciaal voor de goedkeuring in de rallysport moesten worden gebouwd. De bijpassende rallyuitvoering is de spectaculaire Audi sport quattro S1 uit 1985 met zijn grote spoilers en vleugels. Met een dergelijke auto won Walter Röhrl in 1985 de rally van San Remo.

De Audi 200 quattro is tijdens de âTechno Classicaâ in twee verschillende varianten te zien. Allereerst de auto die in 1986 speciaal voor de James Bond-film âThe Living Daylightsâ met Timothy Dalton in de hoofdrol werd geproduceerd. Een andere speciale uitvoering is de rallyversie waarmee Audi in 1987 de dubbelzege behaalde tijdens de loodzware Safari-rally. Het echte racegevoel kan worden beleefd in een Audi V8 DTM met racesimulator, terwijl de quattro-technologie aan de hand van een opengewerkt model van de Audi sport quattro wordt getoond. Bovendien worden op de stand van Audi Tradition diverse nieuwe accessoires en modelautoâs verkocht. Ook het Audi museum mobile Ingolstadt, het August Horch Museum Zwickau en de Audi Club International alsmede de zustermerken Lamborghini en SEAT zijn tijdens de âTechno Classicaâ vertegenwoordigd.