FNV

Pensioenkijker vraagt meer subsidie voor bewustwording

Werknemers weten nog altijd onvoldoende hoeveel pensioen ze aan het opbouwen zijn. Dit ondanks het succes van de Pensioenkijker.nl. Deze stichting, waarin de FNV deelneemt, roept het ministerie van Sociale Zaken op meer geld te geven aan haar project.
"Iedereen die werkt, werkt eigenlijk een dag in de week voor zijn pensioen", zegt voorzitter Elske ter Veld. "Mensen zouden dus beter moeten stilstaan bij hun eigen pensioensituatie. Blijkbaar heeft de enorme media-aandacht voor vut en prepensioen de mensen niet aan het denken gezet over de eigen situatie."

Ter Veld reageert op de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek naar het pensioenbewustzijn de Stichting Pensioenkijker heeft laten uitvoeren door Centerdata, een onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

"Pensioen lijkt iets abstracts te zijn gebleven, ver van het bed van de gemiddelde werknemer", constateert Ter Veld. "Wij zijn van mening dat pensioenbewustzijn vooral bevorderd kan worden door mensen aan te spreken op het moment dat zij open staan voor informatie."

De informatie op de speciale website is daarom ingericht rond belangrijke veranderingen (wisselen van baan, arbeidsongeschikt of werkloos worden, trouwen of scheiden) in het leven van mensen die gevolgen hebben voor het pensioen.

Uit het jaarlijks onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl naar het pensioenbewustzijn in Nederland blijkt dat ondanks de vele aandacht voor (vroeg)pensioen in de media maar 13 procent van de ondervraagden goed op de hoogte is van het eigen pensioen.

Behalve dat de ondervraagden weinig pensioenbewust zijn, hebben zij ook nauwelijks een idee hoeveel zij betalen aan hun oudedagsvoorziening. Negen van de tien ondervraagden die zegt dit wel te weten, schat deze bijdrage veel te laag in.

Meer dan een op de drie ondervraagden weet niet welk percentage van het bruto-inkomen naar de opbouw van de oudedagsvoorzieningen (AOW en pensioen) gaat. Iedere modale werknemer in Nederland betaalt 17,9 procent aan AOW-premie voor de huidige gepensioneerden. Daarnaast moet de werknemer bij het merendeel van de pensioenregelingen een deel van de premie voor de pensioenregeling voldoen via het bruto salaris. Hoewel die eigen bijdrage zeer verschilt per pensioenregeling, besteden de meeste werknemers tenminste 20 procent van het brutosalaris aan AOW-premie en premie voor de eigen pensioenregeling.

Mannen geven vaker aan goed op de hoogte te zijn dan vrouwen. Op 20 april organiseert de Stichting Pensioenkijker een congres over vrouwen en hun pensioen.

Als informatiebron over het pensioen scoort internet hoger dan vorig jaar (nu 27 procent, was 21 procent). Deze ontwikkeling komt ook overeen met het grote aantal bezoekers op de onafhankelijke website http://www.pensioenkijker.nl/, die is opgenomen in top 500 van beste websites die het opinieweekblad Elsevier heeft gepubliceerd. In 2004 trok de website 181 duizend bezoekers.