FNV

Verdeeld SER-advies over invoering dienstenrichtlijn

Werkgevers willen gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen slechter belonen dan Nederlanders. Dat is de enige conclusie die Agnes Jongerius, de vice-voorzitter van de FNV, kan trekken uit het verdeelde conceptadvies van de SER over de omstreden dienstenrichtlijn.
"De werkgevers hanteren voor gedetacheerde werknemers uit bijvoorbeeld Polen lagere normen voor beloning, gezondheid en veiligheid. Daarmee spelen ze de Nederlandse en buitenlandse medewerkers tegen elkaar uit", zegt Jongerius.

Jongerius merkt op dat het SER-advies op verrassend veel punten unaniem is in de kritiek op de richtlijn. Op het belangrijke punt - de arbeidsvoorwaarden - is de SER echter verdeeld.

De FNV ondersteunt het vrije verkeer van diensten en werknemers, en beleid dat leidt tot economische groei en werkgelegenheid. Maar de grootste vakcentrale koppelt dit aan de voorwaarde dat Nederlandse en buitenlandse werknemers gelijk behandeld worden, dus volgens de hier geldende cao.

"Het kabinet heeft hiervoor een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Daarmee doet het eindelijk wat in veel lidstaten van de EU al praktijk is", zegt Jongerius. "Ik vind het raar dat de werkgevers dit voorstel niet steunen. Wij constateren ook wel dat er concurrentie op arbeidsvoorwaarden is tussen landen. Maar wij zijn principieel tegen concurrentie tussen groepen werknemers binnen landen."

Een SER-commissie maakte het conceptadvies over de dienstenrichtlijn, waar minister Brinkhorst (economische zaken) op aandringen van de Tweede Kamer om had gevraagd, maandag openbaar.

In het conceptadvies wordt duidelijk dat invoering van het omstreden oorspronglandbeginsel (in principe gelden de regels van het land van oorsprong van de werknemer) grote gevolgen kan hebben voor het arbeidsrecht en de arbeidsmarkt. De SER stelt dat het ontwerp voor de Europese richtlijn moet worden aangepast zodat het geen negatieve invloed heeft op het arbeidsrecht.

Met andere woorden, het arbeidsrecht moet blijven zoals het is, zodat bijvoorbeeld een Pools of Italiaans bedrijf dat werknemers naar Nederland detacheert zich moet houden aan het in Nederland geldende arbeidsrecht.

Op zaterdag 19 maart demonstreerden 60 duizend Europeanen (waaronder 3500 Nederlanders) voor een sociaal Europa en tegen het ontwerp van de dienstenrichtlijn, ook wel - naar zijn indiener - de Bolkesteinrichtlijn genoemd.

Onder druk van de Europese vakfederatie ETUC heeft de Europese Commissie al aangekondigd het wetsontwerp aan te passen om de gevreesde sociale dumping te voorkomen.