Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nieuwe normen voor uitstoot auto's

De ANWB dringt er bij de Europese Commissie op aan om de nieuwe Euro-5 emissie-richtlijn voor personenauto's met sterk aangescherpte grenswaarden nu snel vast te stellen. Deze richtlijn moet uiterlijk in 2010 ingaan, zo vindt de ANWB. Onderzoeken in samenwerking met zusterclubs tonen aan dat de techniek ( onder meer door het toepassen van roetfilters bij dieselmotoren) daarvoor de mogelijkheid biedt.

De luchtkwaliteit vormt een probleem in de dichtst bevolkte delen van Nederland. Er zijn meerdere bronnen van fijn stof en NOx, waaronder het wegverkeer . Een aanzienlijke reductie van de emissie van deze stoffen door personenauto's acht de ANWB nodig om ook op termijn te komen tot een meer duurzame mobiliteit.

De ANWB dringt vanwege de volksgezondheid daarbij aan op een nog sterkere reductie van roetdeeltjes bij dieselauto's dan de tot nu voorgestelde 5 milligram per km. Onderzoek aan roetfilters heeft aangetoond dat een grenswaarde van 2,5 milligram per km haalbaar is. Een extra eis moet zijn dat deeltjes in alle maten - naast de grotere ook de meest schadelijke en kleine deeltjes (van minder dan 2,5 miljoenste mm) in gelijke mate worden afgevangen. In de praktijk kan dat al met roetfilters die nu al in nieuwe dieselauto's worden ingebouwd.

Zodra de grenswaarden zijn vastgesteld ontstaat er duidelijkheid voor de auto-industrie voor de ontwikkelingen van hun producten en kunnen overheden beginnen met het opzetten van maatregelen, die tot versnelde invoering kunnen leiden van die veel schonere voertuigen. Daarop kan niet tot 2010 gewacht worden.

De ANWB roept de Europese auto-industrie op zich bij de vaststelling van de Euro-5-richtlijn nu uiterst positief op te stellen om snel tot overeenstemming te komen over deze emissiewaarden. De uiterst geavanceerde milieuvriendelijke voertuigen, die daarvan het gevolg zullen zijn, kunnen helpen in de concurrentiepositie tegenover o.a. Japanse fabrikanten, die auto's maken, die nu al bijna aan de nieuwe norm voldoen.

De ANWB, gevestigd in Den Haag (Nederland) behartigt de belangen van de leden (ruim vier miljoen) en is actief op de terreinen recreatie en toerisme en mobiliteit.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)