Waterschap Zuiderzeeland

05-06
Lelystad, 5 april 2005

WATERSCHAP VANGT MEER MUSKUSRATTEN

De 13 muskus- en beverratbestrijders van het waterschap Zuiderzeeland hebben in 2004 duidelijk meer muskusratten gevangen dan in het jaar daarvoor. Om precies te zijn werden 5965 exemplaren gevangen. De laatste paar jaar is een stijging waar te nemen van het aantal gevangen muskusratten in Flevoland. In 2002 werden 3.500 ratten gevangen in 2004 is dit aantal opgelopen naar een kleine 6000 ratten.

Vooral in het noorden van de Noordoostpolder en rondom Almere in Zuidelijk Flevoland zijn de vangsten duidelijker hoger. De stijging valt overigens niet alleen waar te nemen in Flevoland ook in andere provincies worden de laatste jaren weer meer ratten gevangen. Hiervoor is een aantal oorzaken aan te wijzen. De MKZ-crises en de vogelpest zijn hier zeker debet aan. In deze perioden mochten de bestrijders niet bestrijden, waardoor zich hier en daar populaties hebben kunnen ontwikkelen. Ook de hogere temperaturen van de laatste jaren vooral in de winter, maken dat er meer van deze dieren worden geboren. Het is van belang dat het aantal ratten (populatie) niet te hoog wordt waardoor er forse schade gaat ontstaan.

Ook is het aantal uren dat de muskusrattenvangers ingezet zijn toegenomen.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat wanneer het aantal gevangen ratten niet meer wordt dan ongeveer 2 ratten per dag per bestrijder, ofwel 0,25 rat per vanguur er weinig schade zal ontstaan. In Flevoland liggen de vangsten iets boven dit niveau, wat niet direct verontrustend is. Wel is het oppassen geblazen om te voorkomen dat de aantallen te hoog oplopen en er wel schade gaat ontstaan. Landelijk worden er 400.000 ratten per jaar gevangen. Van de twaalf provincies staat Flevoland na Noord-Brabant, Noord-Holland en Limburg op de vierde plaats met het minste aantal gevangen muskusratten. Zuid-Holland spant de kroon met 146.300 gevangen.

beverrat
Uit het jaarverslag van het waterschap Zuiderzeeland blijkt verder dat er vorig jaar geen beverraten zijn gevangen in Flevoland in 2004. Wel is waar te nemen dat de beverrat zich steeds verder over Nederland gaat verspreiden. Zo worden er redelijk veel beverratten gevangen in Overijssel op het Kampereiland. Dit betekent dat de beverrat zich waarschijnlijk ook zal ophouden langs de Zuidelijke rand van de Noordoostpolder. In 2004 zijn al hier ook enkele sporen van beverratten waargenomen. In het bijzonder op het eiland IJsseloog in het Ketelmeer en nabij het Kadoelermeer. Het is nog niet gelukt de beverrat op deze locaties te vangen.

Het doel van de bestrijding, het voorkomen van schade aan waterstaatswerken is in grote delen van Flevoland goed gelukt en redelijk onder controle, maar "niet overal afdoende" .