Hoogheemraadschap van Rijnland


aan het hoogheemraadschap van Rijnland
Octrooi elektronisch stemmen verleend aan het hoogheemraadschap van Rijnland

Persbericht 5 april 2005

Onlangs heeft het hoogheemraadschap van Rijnland een octrooi ontvangen voor een nieuwe innovatieve methode om elektronisch te kunnen stemmen. Met het Rijnland Internet Election Systeem (RIES) kan een kiezer gemakkelijk zijn of haar stem uitbrengen via het internet zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Het hoogheemraadschap Rijnland heeft het initiatief genomen (samen met het waterschap De Dommel) om een internet kiessysteem te ontwikkelen. Tijdens de waterschapsverkiezingen in 2004 is er voor het eerst de mogelijkheid geboden aan kiesgerechtigden om via het internet te kunnen stemmen. Van de ongeveer 2.2 miljoen kiesgerechtigden binnen het hoogheemraadschap van Rijnland en waterschap De Dommel heeft ongeveer een derde van de kiezers ook in 2004 daadwerkelijk via deze nieuwe methode gestemd. Het octrooi is verleend op 14 maart jl. en geldt tot 7 juli 2023.

Voordeel van dit elektronische systeem is dat het zeer vriendelijk is in het gebruik. Daarnaast kunnen kiezers zelf controleren of de uitgebrachte stem voor een bepaalde kandidaat daadwerkelijk is opgenomen in de uitslag. Daarmee is dit verkiezingssysteem ook veilig en betrouwbaar. Het octrooi staat zowel op naam van het hoogheemraadschap van Rijnland als van de uitvinder (Pieter Gerard Maclaine Pont van MullPon v.o.f. in Wijckel) van het systeem. MullPon heeft het internet verkiezingssysteem speciaal voor het hoogheemraadschap van Rijnland ontworpen en is verder bekend met bijvoorbeeld de ontwikkeling van de studentenchipkaart en elektronisch betalen. De werkwijze om te kunnen stemmen is als volgt. Via de post krijgen kiesgerechtigden een zogenaamde stemcode en een wachtwoord dat bestaat uit meerdere cijfercombinaties. Na invoering van deze gegevens op de site www.internetstemmen.nl krijgt de kiezer een elektronisch stembiljet te zien en kan er een keuze worden gemaakt uit de potentiële kandidaten. Nadat de keuze is gemaakt wordt nogmaals het wachtwoord gevraagd en na bevestiging heeft de kiezer een stem via het internet uitgebracht.

Het internet verkiezingssysteem waar dit octrooi onder valt kan op vrijwel iedere thuiscomputer met een internetverbinding eenvoudig worden toegepast. Daarmee voldoet dit internetverkiezingssysteem aan alle strenge voorwaarden voor een dergelijke innovatie. Bijkomend voordeel zijn de lage kosten die elektronisch stemmen met zich meebrengt. Het is de bedoeling dat tijdens de volgende waterschapverkiezingen in 2008 deze innovatie vrij beschikbaar wordt gesteld voor alle hoogheemraadschappen en waterschappen in Nederland. Het is dan voor ongeveer 12 miljoen Nederlandse stemgerechtigden ook mogelijk om - naast het terugsturen van het toegestuurde biljet per post - te stemmen via het internet. Het streven is dan ook om voor alle waterschappen dezelfde kiesperiode te hanteren. Op dit moment kan de kiesperiode enigszins variëren per waterschap. Het is de verwachting dat eind 2005 het internationale octrooi op het Rijnland Internet Election Systeem (RIES) wordt verleend aan het hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401