Gemeente Laren



Uitvoering hondenbeleid vraagt alertheid
BOA: 'als het donker is gauw even de hond uitlaten'

Een schone stoep zonder hondenpoep. Dat was het uitgangspunt van het hondenbeleid dat in 2001 werd geïntroduceerd. Wat is hier in de praktijk van terechtgekomen? Wethouder Maria Klingenberg constateert dat er sprake is van 'golfbewegingen'. 'Na een melding en optreden van de BOA houdt men zich meestal weer een tijdje aan de regels. Als er geen voortdurende intensieve controle is, blijken mensen toch weer gemakzuchtig te worden. Het beste wat inwoners kunnen doen, is steeds weer melding maken van de overlast en in de gaten houden wie de overtreder is.'

Bevoegd Opsporings Ambtenaar Henk van Mispelaar weet uit de praktijk dat mensen vaak zeggen niet op de hoogte te zijn van de regels. Toch is het regel dat mensen die een nieuwe hond voor de hondenbelasting komen aangeven, aan de balie worden geïnformeerd over de regels van het hondenbeleid. Ten tijde van de invoering van het nieuwe hondenbeleid is iedere hondenbezitter per brief geïnformeerd. In het dorp staan op veel plaatsen de zakjesautomaten en de speciale vuilnisbakken. Als er klachten komen, is het praktijk dat de BOA gaat controleren en een gesprek voert met de klager. De controle op die plaats wordt dan geïntensiveerd, zodat de mogelijkheid om de overtreder direct op zijn gedrag aan te spreken zich voordoet. Henk van Mispelaar: 'Meestal gaat het overdag wel goed. Dan zijn er meer mensen op straat en buurtbewoners letten op. Maar het lijkt erop dat sommige mensen 's ochtends heel vroeg of juist 's avonds in het donker de hond gaan uitlaten en de poep laten liggen. Het is dan heel lastig om zo iemand te pakken te krijgen. Alleen wanneer buurtbewoners extra alert zijn zal dat lukken.' Kort geleden zijn we gestart om ook buiten kantoortijden te surveilleren. Men is dus gewaarschuwd! Ondanks moeilijkheden bij de opsporing werkt het hondenbeleid overigens naar tevredenheid. Momenteel wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de BOA-diensten in BEL-verband te regelen.

Spelregels voor hondeneigenaren

De regels van het hondenbeleid staan vermeld in de APV van Laren (artikel 2.4.17/18) De tekst van de APV staat op de gemeentelijke website of kan telefonisch opgevraagd worden (zie onderaan). In Laren geldt een uitlaatverbod voor honden op verschillende plaatsen in het dorp zoals speeltuintjes en speelveldjes. De plekken waar het verboden is om honden uit te laten zijn aangegeven door middel van borden. Hondenbezitters zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren op te ruimen. De gebruiksaanwijzing staat op de zakjesautomaten.

Stand van zaken.....Postiljon week 13/2005

Grondsanering
De grondsanering is inmiddels afgerond.

Bouwrijp maken
Het rioleringswerk is klaar. Op dit moment wordt gewerkt aan het leggen van water-, gas- en electriciteitsleidingen. Daarna begint men met bestraten en het plaatsen van de lichtmasten, zodat per 1 mei begonnen kan worden met het bouwen. Dat zal dan zijn op de particuliere bouwkavels.

Concept-groenplan
Tijdens een informatieavond is op 14 maart jl. een presentatie van het concept-groenplan gegeven. Dit plan geeft aan hoe de mogelijke invulling van het terrein gestalte kan krijgen. De gemeente wilde graag de reacties van omwonenden en toekomstige bewoners peilen om het plan een definitievere vorm te geven. De algemene uitgangspunten zijn ontleend aan het Larense Groenbeleidsplan. Dit gaat uit van de cultuurhistorische en natuurlijke situatie in Laren waarin grasbermen, hagen en tuinen het beeld bepalen en waarbij een goede aansluiting gevonden wordt bij de natuurlijke omgeving. Verder is het de bedoeling dat in de nieuwe wijk, die grenst aan het natuurgebied van het GNR, het landelijk karakter zoveel mogelijk behouden blijft.

Voor de invulling van het Postiljonterrein betekent dit onder andere dat er gezorgd gaat worden voor een (sociaal) veilige groenomgeving, dat de aanleg van hagen gestimuleerd
gaat worden en dat de bomen aan de landschappelijke kant (de groensingels) gaan bestaan uit soorten die ook in het aanliggende buitengebied voorkomen.

De huidige stand van zaken
Inmiddels zijn diverse bomen en onderbegroeiing verwijderd conform de afgegeven kapvergunning. De afdeling Gemeentewerken heeft in de groensingels tevens diverse snoeiwerkzaamheden uitgevoerd en is het dode hout uit de te handhaven bomen verwijderd. Bij de snoeiwerkzaamheden is de zogenoemde vogelpest ook verwijderd.

Het betongaashekwerk is intussen ook al geplaatst. Er is totaal 132 m. van 2m. hoog en 23 m. van 1m. hoog geplaatst. Op 29 maart is er een begin gemaakt me thetplantenvan155st.hogeklimoptegendit gaaswerk. Het is de bedoeling dat deze klimop zo snel mogelijk een groene wand gaat vormen. .
De beplanting evenwijdig met het Postiljon is eveneens besteld en zal binnenkort geplant worden. De lengte van de houtwal is ca. 300 meter en de te planten 1333 st struiken dienen de groensingel snel weer een groene uitstraling te geven .

Plannen Woningbouwvereniging van Erfgooiers
Op donderdag 31 maart a.s. zal de Woningbouwvereniging van Erfgooiers de plannen voor de sociale woningbouw in de koop- en huursector presenteren. De informatieavond wordt gehouden in De Blokhut en begint om 2 0.00uur.

Gemeentebestuur nodigt gedecoreerden uit voor bijeenkomst '60 jaar bevrijding'.
Op 5 mei 2005 wordt in het kader van "60 jaar bevrijding" een bijeenkomst
georganiseerd in Singer Laren om 16.00 uur.
Om deze dag op passende wijze te gedenken willen burgemeester en wethouders
van Laren ook personen uitnodigen die vanwege hun verdiensten voor Nederland in de
Tweede Wereldoorlog zijn onderscheiden en die woonachtig zijn in Laren.
Mocht u bij een bijeenkomst aanwezig willen zijn dan kunt u contact opnemen met
mw. G. Volders van de afdeling bestuursondersteuning, tel. 53 99 628

Carrousels eind april geplaatst op kermisterrein De invulling van de verblijfsgebieden aan weerszijden van het gerenoveerde kermisterrein werd vorig jaar bepaald door middel van een wedstrijd. Het winnende ontwerp, 'Carrousel' van de kunstenaar Pieter van Gendt, werd door een vakbekwame jury uitgekozen om aan beide zijden van het Plein 1945 opgesteld te worden. De Larense schaakclub kwam bovendien met het idee om in het tafelblad een schaakbord te verwerken, zodat op een zonnige dag de schaakliefhebber in het prieeltje ook nog zijn favoriete spel kan spelen, terwijl hij of zij de voorbijgangers gadeslaat.
Het heeft een poosje geduurd, maar inmiddels zijn de beide Carrousels vervaardigd en zullen eind april worden neergezet. Met deze verfraaiing zal het Plein 1945 zijn definitieve vorm aannemen. Informatie: A. Crans, tel. 53 99 666

Derde bouwfase College de Brink (bijna) voltooid In de afgelopen maanden is de laatste fase van de nieuwbouw van College de Brink voltooid. Na de krokusvakantie hebben de leerlingen het gebouw in gebruik genomen, zodat het oude schoolgebouw aan de Kerklaan kon worden gesloopt. Het terrein wordt nu opnieuw ingericht. De schoolleiding verwacht dat dit begin mei kl aarzalzijn. Aansluitend zullen de kavels vrijgemaakt worden voor de strooibebouwing (in totaal vier woningen).
Zodra de overdracht van de kavels via de notaris geregeld is, worden de kavels te koop aangeboden. Hierover zullen nog mededelingen in de gemeentelijke rubriek Larense Zaken worden gedaan. Informatie: R.M.H. Hendrikx, tel. 53 99 620

Gemeentelijke informatiepagina donderdag 31 maart 2005