HBAG Bloemen


04-05-2005
Exporteurs Rusland / Wit-Rusland Betreft: re-export naar Belarus (Wit-Rusland)

Onderstaande blijkt niet meer van toepassing te zijn. Vanaf heden gelden voor Wit Rusland wat betreft re-export, weer de standaard regels zoals vermeld staat in hoofdstuk 4.2.1 en 4.2.2. van het Handboek export Sierteelt.

Zoals in het Handboek voor de exportinspectie Sierteelt staat vermeld is voor re-export naar Belarus (Wit Rusland) een re-exportcertificaat model 20 nodig. Vermoedelijk als gevolg van de exportproblemen met Rusland is men in Belarus hier scherper op gaan letten, en wordt het tussen haakjes vermelden van de origine achter het betreffende product op een exportcertificaat model 1 niet meer geaccepteerd.

De Plantenziektenkundige Dienst zal extra aandacht aan de origine van de producten voor Belarus gaan besteden, en re-export slechts toe staan met model 20 en een origineel certificaat of origineel gewaarmerkt kopie certificaat. Voor het probleem dat veel geïmporteerde snijbloemen zonder certificaat de EU binnen (mogen) komen zal het bedrijfsleven zelf een oplossing moeten zoeken.