D66

Congrestoespraak Laurens Jan Brinkhorst naar aanleiding van het paasakkoord

Toespraak Minister Laurens Jan Brinkhorst

D66-congres, Nederlands Congres Centrum 2 april 2005

(alleen de gesproken tekst geldt)

Democraten,

Nog nooit waren er zoveel mensen op een D66-congres. Nog nooit keek het hele land direct met ons mee. Nog nooit kwamen omroepen tegen ons in het geweer om uw stem te beïnvloeden.

We hebben blijkbaar wat losgemaakt! Laat niemand nu nog zeggen dat wij er niet toe doen! We staan op een kruispunt. Doen we mee en doen we er toe, of gaan we aan de zijlijn staan toekijken?

Democraten,

Ik sta vandaag voor u om verantwoording af te leggen. Verantwoording over het akkoord dat wij hebben bereikt. Dit akkoord was nodig omdat de PvdA het burgers niet toevertrouwt om zelf een burgemeester te kiezen. Daarom zitten wij hier!

Sommigen noemen het Paasakkoord een dooie mus. Anderen reppen van waterverf. Maar niets is minder waar. We hebben wel wat bereikt. We doorbreken gevestigde belangen, we doorbreken oude structuren. Invloed van de burger op zijn bestuur, een vernieuwde levensvatbare publieke omroep en, democraten, we jagen een duurzame kenniseconomie aan.

Vernieuwing, daarvoor zijn we ooit opgericht. Vernieuwing is en blijft de geboorteakte van onze partij. Als wij nu uit het kabinet stappen, laten wij dat allemaal uit onze handen vallen.

Democraten,

Het is nogal wat: afscheid te moeten nemen van je vice-premier. Thom, jouw vertrek heeft me zeer geraakt. Ik had veel liever gewild dat jij op een normaal congres ons had toegesproken, met de gekozen burgemeester in je binnenzak!

Dat heeft helaas niet zo mogen zijn.

En dus was blijven zitten in het kabinet voor D66 geen automatisme. Niet voor de fractie, niet voor Medy en niet voor mij. Daarom gingen we onderhandelen. Een zware onderhandeling. En ik vind dat het resultaat uiteindelijk positief is.

Het is een paradox dat we nu juist met CDA en VVD de bestuurlijke vernieuwing toch verder kunnen brengen. Twee partijen die zich eigenlijk nooit ècht druk hebben gemaakt over bestuurlijke vernieuwing. Juist door D66 en juist door de afspraken in het Paasakkoord staan zij daar nu achter. En we zullen ze daar aan houden!

We vernieuwen dus, en we vernieuwen niet alleen het bestuur. Meer geld in onderwijs en kenniseconomie waren en blijven belangrijke doelen voor ons. Daarom komt er met het Paasakkoord nog veel geld bij. Jaarlijks een kwart miljard euro voor het onderwijs. Daar bovenop een half miljard euro naar de kenniseconomie. En ook is afgesproken dat meevallers in de toekomst hiervoor vaker en uitbundiger zullen worden gebruikt. Dankzij D66 investeren we meer in hersens en minder in asfalt. Laat één ding duidelijk zijn: ik weet zeker dat dit extra geld er zonder ons niet zou zijn gekomen!

Democraten,

Hebben wij nu alles bereikt, wat wij wilden bereiken? Nee, natuurlijk niet. Zo zit de wereld niet in elkaar. Maar in essentie is het meer dan voldoende om mee verder te kunnen. Bestuurlijke vernieuwing. Extra geld in kennis. En ook de vernieuwing van de verzorgingsstaat en een duurzame samenleving. Dat is wezenlijk, omdat we zo alle dingen waar wij aan hechten veilig stellen. Onze zorg, ons onderwijs, ons milieu en onze welvaart. We zijn niet voor niets sociaal-liberalen.

Voor onze toekomst is ook Europa onmisbaar. Een Europa van de burger. Wij zeggen dus volop ja tegen de nieuwe Europese grondwet. Vernieuwing in Nederland, vernieuwing in Europa. Ze liggen in elkaars verlengde. Ook daar moet de kiezer meer te zeggen krijgen. Ook dat is D66. Ook dat is bestuursvernieuwing.

Democraten,
Zitten we met dit Paasakkoord vast aan VVD en CDA, ook na de verkiezingen van 2007? Natuurlijk niet. D66 is geen bijwagen en is dat ook nooit geweest. Niet van de PvdA. Niet van de VVD. En ook niet van het CDA. D66 is een onafhankelijke partij. Wij hebben onze eigen identiteit. Dat blijkt vandaag meer dan ooit. Ik hoop dat we versterkt uit deze crisis komen. Vol overtuiging en zelfvertrouwen. Vol ambitie om te vernieuwen.

Democraten,

D66 is daarbij de katalysator. Een kleine partij met een grote agenda. Wij zetten raderen in beweging. D66 is geen getuigenispartij! Is dat gelukkig nooit geweest. En dat moeten we ook nooit worden. Nee, wij nemen verantwoordelijkheid. We roepen niet vanaf de zijlijn. D66 bedrijft praktische politiek. Altijd vanuit idealen, jazeker, maar zonder dogmas.

Democraten,

Wij maken het verschil. Voor het eerst zitten we in een kabinet waarin wij niet tussen de andere twee partijen inzitten. Zonder ons zou het kabinetsbeleid er wezenlijk anders uitzien. We moeten nu niet de vlag strijken en uit het kabinet stappen. Vernieuwing realiseer je nooit vanuit de oppositiebanken! Macht ik zeg het met schroom moet je gebruiken.

U maakt het verschil. U draagt vandaag een belangrijke verantwoordelijkheid. Ik ben er trots op dat wij vandaag in vrijheid debatteren over het Paasakkoord en de koers van onze partij! Bij D66 hebben de leden het laatste woord. En dat is en blijft onze kracht. One man, one vote. Maar het gaat niet alleen om onze partij.

Democraten,

Ik wil niet dramatiseren, maar u draagt vandaag een grote verantwoordelijkheid. U beslist niet alleen over de toekomst van onze partij. U beslist ook over wat er met Nederland de komende jaren gaat gebeuren. Laat het maar eens gezegd worden. Het landsbelang is in het geding: er moet tenslotte ook geregeerd worden. We gaan dit land toch niet uitleveren aan de populisten van links en aan de populisten van rechts. De agenda van de toekomst is in uw handen. Ik doe daarom een klemmend beroep op u om het Paasakkoord te steunen. Het gaat uiteindelijk om de vernieuwing van Nederland!

2-4-2005 14:35

Meer berichten over

Naar het berichtenarchief
Nieuws over
Democratie
Economie en Inkomen
Europa en het Buitenland
Integratie en Grote Steden
Kennis en Onderwijs
Media en Cultuur
Mensenrechten en Emancipatie
Milieu en Verkeer
Veiligheid
Zorg en Welzijn
Persvoorlichting

D66 heeft voor de diverse politieke lichamen op landelijk niveau verschil-lende voorlichters in dienst.

Journalisten kunnen hier de contactgegevens en taakverdeling van onze voorlichters vinden.
Berichtenarchief
In ons uitgebriede archief met nieuws en andere berichten kunt u uitgebreid zoeken naar oude én nieuwe informatie.

Naar het berichtenarchief
News in English

Are you looking for news from D66 and other liberal organizations in English?

Please surf to www.democrats.nl

Mail deze pagina
Print versie
Help onderwerpen
Neem contact op
Colofon

Log in Served by MoveNext