Dienstenbond CNV

Principe-akkoord Sociaal Plan Getronics PinkRoccade! 05-04-2005

Op woensdag 30 maart hebben wij een principe-akkoord bereikt over een sociaal plan voor de overname van PinkRoccade door Getronics. Het nieuwe sociaal plan is iets beter dan het vorige. Daarnaast hebben wij ook onderhandeld over de CAO. Verder hebben wij met Klaas Wagenaar gepraat over het komende integratieproces.

Sociaal Plan
Wij hebben met Getronics één sociaal plan afgesloten voor zowel de werknemers van Getronics als die van PinkRoccade. Dit omdat wij het te gek voor woorden hadden gevonden als de werknemers bij Getronics anders zouden worden behandeld dan die van PinkRoccade.

In de bijlage treft u in het kort de belangrijkste veranderingen aan ten opzichte van het oude Sociaal Plan Getronics 2004. De volledige tekst van het nieuwe sociaal plan kunt u lezen op de interne website "= 3". Wij vinden het een goed verhaal. Het is namelijk iets beter dan het vorige sociaal plan. Het outplacementtraject is nu gratis, er is een overplaatsingsregeling opgenomen, er komt 1 vacaturebank en 1 mobiliteitscentrum voor de hele organisatie, er zijn verbeteringen opgenomen in allerlei procedures (op aangeven van de begeleidingscommissie). Kortom, geen grote stappen, maar toch verbeteringen.

U kunt uw stem uiterlijk tot 22 april 2005 uitbrengen per mail via t.vanbuchem@cnvdibo.nl

Op de thee bij Klaas Wagenaar.
Inmiddels heeft tevens een gesprek plaatsgevonden met Klaas Wagenaar, PinkRoccade topman Hans Bosma en PinkRoccade HRM man Hank Kuit over de integratie van de twee bedrijven. Dit was een informatief gesprek. Klaas Wagenaar gaf aan, dat de hele operatie van integratie en stroomlijning van de organisatie de komende tijd in totaal 600 arbeidsplaatsen zal gaan kosten. Dat is inclusief de 200 al eerder dit jaar bij PinkRoccade aangekondigde ontslagen. Door de integratie zelf zullen dus 400 arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat klopt met het aantal ontslagen dat Klaas Wagenaar had voorspeld ten tijde van de overnamestrijd. Dat vinden wij belangrijk. Vooral omdat wij ook uit de pers mochten vernemen dat Getronics ook op zoek gaat naar jong talent. Getallen van 400 tot 800 werknemers werden genoemd. Nou is dat wat ons betreft prima, zolang dat maar niet ten koste gaat van de huidige werknemers.

Eén of twee CAOs?
We hebben ook met Getronics PinkRoccade meerdere malen gesproken over het probleem van het voeren onderhandelingen over dezelfde CAO-onderwerpen aan twee verschillende onderhandelingstafels. Getronics PinkRoccade gaat er voorlopig vanuit dat voor de CAO 2005 wel twee aparte trajecten blijven bestaan. Het bedrijf wil wel veel aandacht schenken aan de integratie van de arbeidsvoorwaarden. Maar uw werkgever wil niet niet persé al in 2006 één geïntegreerde CAO. Liever per 2007, en dan goed, dan gehaast en slordig één CAO in 2006. Op zich zijn wij het daar wel mee eens. Maar wij vinden dat dit niet moet betekenen dat wij aan twee onderhandelingstafels twee keer dezelfde discussie voeren bijvoorbeeld over de nieuwe overheidsmaatregelen op het gebied van pensioenen en ziekte. Die onderwerpen moeten geregeld zijn voor 2006 maar de toepasselijke regelgeving is nog niet geheel compleet. Dat wordt dus sowieso al lastig genoeg. Juist daarom hebben wij geen zin erin om op twee tafels ingewikkelde afspraken te maken die van elkaar verschillen om dan later die weer te moeten integreren in één CAO.

Nieuw verkort vakbondsvoorstel.
Naar aanleiding van al deze gebeurtenissen hebben de onderhandelingsdelegaties aan vakbondszijde van zowel Getronics als PinkRoccade rond de tafel gezeten om een nieuwe, verkorte, voorstell te doen. Want één ding is zeker, als we grote delen van de huidige voorstellenbrief als resultaat mee naar huis willen nemen, dan zijn we nog wel een paar maanden bezig. De nieuwe voorstellen hebben we op tafel gelegd met de grote nadruk op beloning (1,25%), de ziekte- en pensioenproblematiek. Het idee van een verkort CAO-proces op beide CAO-onderhandelingtafels, in ruil voor een snelle start om de integratie van de twee bedrijven zorgvuldig aan te pakken, gaat het bedrijf nu intern overleggen. Deze week horen wij daar meer over.

Vragen?
Als u naar aanleiding van deze nieuwsflits nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via m.limmen@cnvdibo.nl

Bijlage:
Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen voor de leden bij Getronics in het Principe Accoord van het Sociaal Plan Getronics PinkRoccade 2005/2006