Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Onderzoek wijst uit: chronisch zieken leveren in
---

Mensen met een chronische ziekte zijn er gemiddeld 159 per jaar op achteruit gegaan. Oorzaak: de per 2004 gewijzigde regeling voor aftrek van buitengewone uitgaven. Deze conclusie blijkt uit een onderzoek. De Stichting voor Economisch Onderzoek Universiteit Amsterdam (SEO) en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) voerden het onderzoek uit in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). Het Nationaal Revalidatie Fonds (NRF) heeft het onderzoek gefinancierd.

De bedoeling van de gewijzigde regeling was juist dat mensen met extra uitgaven wegens ziekte of handicap meer zouden profiteren van twee faciliteiten in de regeling: de toepassing van vermenigvuldigingsfactoren en het chronisch zieken forfait. Nu blijkt de vrees van de CG-Raad terecht: het doel van de regeling is niet bereikt. De CG-Raad legde daarom al in november 2004 een reparatievoorstel voor aan de Tweede Kamer. Overigens blijkt uit het onderzoek dat dit voorstel de inkomensachteruitgang niet teniet zou doen, maar met ongeveer de helft zou beperken.

Er vallen nuances aan te brengen in de uitkomsten van het onderzoek. Bij relatief hoge meerkosten (van 600 of meer) gaan chronisch zieken er inderdaad enigszins op vooruit (gemiddeld 50 per jaar). Daar tegenover staat dat maar liefst 44 procent van alle chronisch zieken jaarlijks gemiddeld 479 inlevert.
De CG-Raad was het eens met het doel van de wijziging, maar niet met de uitwerking. Mensen krijgen immers minder geld terug van de fiscus. Het ministerie van Financiën blijft beweren dat de kosten voor buitengewone uitgaven gelijk blijven. Uit de cijfers die het onderzoek van SEO en NIVEL oplevert, blijkt dat het ministerie wel degelijk geld bespaart. De CG-Raad gaat nieuwe voorstellen presenteren voor heroverweging van de regeling buitengewone uitgaven.

Wilt u de complete tekst van het onderzoeksrapport lezen? Klik hier.

Omslag van het rapport

---